• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.03.2024

22:10

Istorijski dan za BiH! Zeleno svetlo ka EU

Shutterstock

Balkan

Istorijski dan za BiH! Zeleno svetlo ka EU

Podeli vest

Lideri država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Ovu odluku su doneli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izveštaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023.

Čelnici su tada takođe izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini.

Novi nacrt objavljen o proširenju, koji je vidio Politico, malo je stroži u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Veće usvoji onog trenutka kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. 22. oktobra”.

Istovremeno, novi nacrt je takođe pozitivniji u pogledu sledećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Veće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija