• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

24.06.2015

07:40

FRANCUSKI ŠAMAR SRBIJI: Traže da se obustave pregovori Srbije i EU

Vesti

FRANCUSKI ŠAMAR SRBIJI: Traže da se obustave pregovori Srbije i EU

Podeli vest

Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podneli su predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, piše "Danas" koji se poziva na izvore iz diplomatskih krugova u Briselu


To su uradili preko svoje novoosnovane poslaničke grupe u Evropskog parlamentu jer su, kako ističu izvori ovog lista zabrinuti da Srbija "ne prođe loše kao Francuska".

Potpisnici ovog dokumenta jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D'Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocenjuje da se kasni kada je reč o napretku u pregovaračkim poglavljima, "imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije oko statusa Kosova, oko usklađivanja sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i oko diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom"…

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji "ugroziti odnose između država koje su nekada bile deo Jugoslavije i Rusije", te se poziva da "pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni", a predsedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za „Danas" da su se formiranjem novog poslaničkog klupa pod nazivom "Evropa nacija i sloboda" stvorili uslovi za veće institucionalno delovanje desnice u Evropskom parlamentu.

- Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba - evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dve grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko delovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika - ukazuje on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bobo

pre 8 godina

Hvala braći Francuzima sto nas spašavaju od tog zla zvanog EU...

Dragomir

pre 8 godina

бобо.да знаш да је тако!Треба само питати хрвате А ШТА ИМ ЈЕ ТО ДОНЕЛА ЕВРО ЗЕЗАНЦИЈА.Ништа!Дали чланарину у висини 750 милиона евра а добили 700?Где су 50 милиона?У немачкоооооој ... ој,јо,јо...Оволицки списак шта смеју а књига шта не смеју.Њихов воћар деценијама у Русију извозио мандарине а амер преко немца стопирао.Уууууу,што су насикирали русе да не знам како ће без мандарина.ЗА ТО ВРЕМЕ АМЕРИ СА РУСИМА НОРМАЛНО ТРГУЈУ!Морееееее ... Добро,да се не изражавам!

Milan

pre 8 godina

Značajno je to što ju je predložio upravo francuski Nacionalni front, jer je ta stranka krajem prošle godine dobila kredit od devet miliona evra od Rusije i javna je tajna da Rusi podržavaju i finansiraju njen rad. Stoga, ovaj predlog rezolucije može se posmatrati i tako da je to jasna poruka Rusije da ne želi da Srbija ide u dalje pregovore sa EU

Zox

pre 8 godina

Daj Bože da je to tačno. Bio bi to samo još jedan dokaz da nam Rusi žele dobro.

Aleksandar Mihailovic

pre 8 godina

Marin, čeka Te domaća sa tartufima ako uspeš u ovom zahtevu. Dosta nam je zaluđivanja sa EU "milosrdnim avetima", a eno i u USA Teksas krenuo u otcepljenje.

Wanpam Ethy

pre 8 godina

Kad nas Vulin vodi u Jevropu onda nam i nije potrebna...

Milos

pre 8 godina

Hvala braci koja nas stite od nas samih.Sada je svima jasno Kosmet nikad EU.

goga

pre 8 godina

e vala svaka cast Hvala im hiljadu puta spasice nas zla ,a sami se izdaju koji ubijase Srbiju sa NATO alijansom.Evropa ludaka to treba na transparente napisati ne zelimo u Evropu ludaka 28 Juna pisite parole Fasiticka Evropa nije nas dom..Mi ne mrzimo jer nismo zlocinci,smisljaj te poruke za parole

Nenad Trifunović

pre 8 godina

Ovo je dokaz da još uvek imamo prijatelje u Francuskoj, koji žele da nas izvedu na oravi put, da ne srljamo u fašističku zapadnu Evropu.

nikolic miroslav

pre 8 godina

citam vlasnike komentara...dusko dugousko,paja patak,kojot,pepa prase,riki martin,madona poneka karleusa....ljudi,zasto se stidite svojih komentara,a drugo,ko zeli da vas otkrije on vas vidi dok se tusirate i kaze,vidi ovog kolipacni mu je ili ove bez grudi

nikola

pre 8 godina

Francuski šamar Srbiji zato što traže da nas ne pošalju u EUšvic? Pa u kojoj zemlji je bolje nakon ulaska u EU? Zašto ne učimo na tuđim greškama i iskustvima? Svi skaču u bunar pa da skočimo i mi? Može li jedan eksperiment (u startu osuđen na propast) da prođe bez nas? Da li ste čitali Lisabonski sporazum, TTIP ili TISA? Da li smo hipnotisani pa ne vidimo šta se dešava u Sloveniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji....??????

gago m

pre 8 godina

Французи су нам пријатељи,ако нас заиста одвраћају од ЕУ која је,иначе,одавно на издисају.И Руси су нас одвраћали од Ју,али ми смо били "паметни" па знамо како смо прошли.Ништа боље не би прошли ни у ЕУ!

Djura

pre 8 godina

A hoce li onda i Francuska da izadje iz EU, kad su se toliko zabrinuli zbog nas?!

Aca

pre 8 godina

Pa kad bi se narod pitao izasli bi. Znas da je bilo po vise puta glasanja po Evropi da se glavne evropske drzave ubace u EU. I glasanje uvek bilo na granici kada je konacno izglasano. Ti jos uvek mislis da se narod pita za nesto?

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija