• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: news.com

23.04.2016

22:07

ŠOKANTNI PODACI O RUŠENJU KULA BLIZNAKINJA: Teroristi delili kuću sa obaveštajcem FBI!

Vesti

ŠOKANTNI PODACI O RUŠENJU KULA BLIZNAKINJA: Teroristi delili kuću sa obaveštajcem FBI!

Podeli vest

Najbolja šansa za sprečavanje terorističkog napada na američki Svetski trgovinski centar u septembru 2001. godine nalazila se pred nosom bezbednosnih službi, ali u tom trenutku niko nije znao da se teroristi nalaze u njihovoj neposrednoj blizini

Novoobjavljeni izveštaj koji ledi krv u žilama pokazuje da su se dvojica napadača na WTC i Pentagon, 11. septembra 2001. godine, sve do samog napada delila kuću s obaveštajcem FBI-a.

Ali, nisu samo zakazale bezbednosne službe FBI-a već i američke vlasti koje su zanemarile nekoliko izdanih upozorenja kojima su se napadi na WTC, Pentagon i Belu Kuću mogli da spreče..

Niz uznemirujućih činjenica otkivaju da je cela tragedija mogla biti sprečena da je neko na vreme iščitao pretnje te da se u tom trenutku na popisu zemalja od kojih postoji moguća pretnja po nacionalnu bezbednost SAD-a nalazila i Saudijska Arabija.

Izveštaj obuhvata nekoliko propuštenih prilika za pravovremeno raskrinkavanje napadača, Halida al-Mihdara, Navafa al-Hazmija i Hani Hajoura koji je, zajedno s ostalima, oteo putnički avion Amerikan eirlejnsa i njime se zabio u Pentagon.

(VIDEO) BIVŠI PILOT CIA: Nijedan avion nije 11. septembra udario u Kule bliznakinje!

Činjenica koja najviše zabrinjava je da su al-Mihdhar i al-Hazmi neko vreme, pre napada, živeli u istoj kući s obaveštajcem FBI-a koji je okarakterizovan kao 'izuzetno odgovoran'. Dvojica napadača u to su vreme polazili obuku za pilote u engleskoj školi u San Dijegu.

Ime al-Hazmija nalazilo se čak i u telefonskom imeniku San Diega u razdoblju od 2000. do 2001. godine, iako se nalazio na listi CIA kao sumnjiva osoba. Iako su se obojica, al-Midhar i al-Hazmi, nalazili na području SAD-a dugi niz godina, FBI ih je uočio tek nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Tek nakon napada klupko se počelo odmotavati, a činjenice koje su upućivale na planiranje napada, tek su naknadno tačno protumačene.

Iako je FBI pre ovih terorističkih napada oformio protiv-terorističke jedinice te borbu protiv terorizma stavio na prvo mesto svoje delatnosti, ofis u San Diegu na to nije obraćao pažnju. Njihovo glavno područje delovanja u tom trenutku bila je trgovina drogom.

ISTINA SKRIVANA 13 GODINA: Američki senatori otkrili šokantne podatke o učesnicima napada na Kule bliznakinje!

U maju 2000. al-Midhar i al-Hazmi unajmili su sobu u kući Abdusatara Šeika, suosnivača Islamskog centra u San Dijegu i vođe lokalne islamske zajednice.

Šest godina ranije, 1994. godine, FBI je regrutovao Šeika kao internacionalnog doušnika koji je sarađivao s FBI na način da je s vremena na vreme dojavljivao sumnjiva imena. Nekoliko je puta bio ispitivan o sumnjivcima koji su se nalazili na listi FBI, te je svojevoljno prijavljivao informacije za koje je smatrao da bi mogle biti relevantne za istrage koje je FBI provodio.

Istraga provedena nakon napada pokazala je kako je u jednom navratu gospodin Šeik rekao istražiteljima da se u njegovom stanu nalaze dvojica sumnjivih osoba, ali tada niko na to nije reagovao. Kazao je da je posumnjao u njihove namere kada je od njih tražio lična dokumenta koje ovaj sumnjivi dvojac nikada nije predao.

Takođe je rekao kako su imali valjane vize i da su isticali kako da planiraju da putuju i studiraju u Americi. On je dodao i kako ih je smatrao dobrim muslimanima zbog vremena koje su provodili u džamiji, moleći se. Na vreme su plaćali rentu, ali postali su sumnjivi kada su sve češće počeli da izlaze iz kuće kako bi se javili na učestale telefonske pozive.

Čak i da je Šeik saznao njihova imena, ta informacija ne bi pomogla u otkrivanju napadača jer CIA ni u jednom trenutku nije izdala upozorenje FBI o opasnosti koju ovaj dvojac predstavlja, a koji je na CIA listu dospeo pre samog napada.

Nakon napada, Šeik je rekao kako nije znao da je dvojac planirao napade, te da je za to saznao tek nakon istrage, odnosno kada je njihova imena čuo preko radija.

- Zaustavio sam automobil i sav sam se tresao. Osećao sam kao da mi je srce stalo, kao da je bomba pala na mene. Osećao sam se izdano, tužno i jako povređeno. Poznavao sam te ljude. Halid mi je pokazivao fotografije njegove devojčice, Navaf mi je tražio da mu pomognem da pronađe ženu- ispričao je Abdusatar Šeik.

Ali komšije su rekle nešto drugo. Tvrdili su kako su primetili da se u stanu u kojem je boravio dvojac, okupljala sumnjiva ekipa, piše News.com.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nislija

pre 8 godina

Pisete sokantno,dali biste tako isto pisali o Nato ubicama nad Srbima.

raska

pre 8 godina

Pa ja sam mislio da novinari vec odavno znaju ko je srusio kule blizankinje i mnoge druge stvari. Ta prica o teroristima je vec odavno izlapila.

Pepa prasac

pre 6 godina

da mi oprosti lik ciji kradem avatar"teroristi su organizovali i sproveli napad 11 septembra" a onda je mrmot zavio cokoladu u foliju...

Vesti

TV

Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine
Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine

Porodice devetoro mladih ljudi koji su izgubili živote u masakru koji je izvršio Uroš Blažić u Malom Orašju i Duboni, 4. maja prošle godine, i dalje se nose sa neizmernom tugom i gubitkom. Danijela Vujić, majka Dalibora Todorovića, redovno izražava svoju tugu putem društvenih mreža, delujući kao primer snage i izdržljivosti u teškim trenucima.

12.09.2024

20:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45