• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2019

23:15

SRPSKI DETEKTIV RAZBIO LANAC DILERA U AUSTRALIJI! Naš čovek dobio prestižnu policijsku nagradu

Vesti

SRPSKI DETEKTIV RAZBIO LANAC DILERA U AUSTRALIJI! Naš čovek dobio prestižnu policijsku nagradu

Podeli vest

Igor Rusmir (39) proglašen za najboljeg policajca u australijskoj državi Viktorija jer je razotkrio opasnu međunarodnu mrežu narko-dilera, koji su preko interneta prodavali drogu "fentanil"

Srbin Igor Rusmir (39) proglašen je za najboljeg policajca u australijskoj državi Viktorija jer je razotkrio opasnu međunarodnu mrežu narko-dilera, koji su preko interneta prodavali drogu "fentanil". Ovaj narkotik je 50 puta jači od heroina, a čak 100 puta od morfijuma!

Rusmiru je zbog toga dodeljena prestižna nagrada "Mik Miler", koja se tradicionalno dodeljuje najboljem policajcu.

Istraživao smrt

Sve je počelo još pre dve godine, kad je Rusmiru dodeljen slučaj sumnjive smrti Henrija Filipsa, maturanta na koledžu u Pertu.

Prema pisanju australijskih portala, tada je izgledalo da će taj slučaj ostati nerasvetljen i da Henrijeva porodica nikada neće saznati šta se dogodilo. Međutim, Rusmir se potrudio da to ne bude tako.
- Henrijev brat, koji sada radi u Ministarstvu pravde, došao je kod mene i pokazao mi da je Henri preko "dark veba", takozvanog skrivenog interneta, poručio 40 miligrama "fentanila" i da je to platio virtuelnom valutom, bitkoinima. Mladić je umro ubrzo po prijemu pošiljke - ispričao je Igor za australijske portale i dodao:
- Osnovni problem u istrazi je bio taj što se u Australiji iz nekog razloga verovalo da "fentanil" nije toliko smrtonosan, niti rasprostranjen, uprkos tome što je ta droga kriva za smrt čuvenog pevača Princa, a SAD i Kanada vode pravi rat protiv dilera te droge.

Foto: Informer DN

 

"Fentanil" je, prema Igorovim rečima, 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfijuma, pa su samo dva miligrama ove opasne supstance dovoljne da ubiju čoveka.
- Ispostavilo se da je Filips uzeo čak 40 miligrama "fentanila". Istraživao sam na "dark vebu" i otkrio sam prodavca, koji je Henriju prodao opasnu drogu. Zatim sam mu sa kolegama postavio klopku i poručio od njega 100 miligrama praha "fentanila" za oko 450 dolara u bitkoinima.

Uspešni menadžer

Diler se, kaže Igor, upecao krajem 2018, a onda je usledio novi šok, kad su policajci saznali da je reč o uglednom, uspešnom i porodičnom čoveku.
- Tog dilera ću u interesu istrage nazvati "Ričard" (45). On je ugledni menadžer, koji zarađuje 150.000 dolara godišnje i ima suprugu i dve ćerke u Viktoriji. Uhapsili smo ga, ali on je osuđen, nažalost, na samo 300 sati društveno korisnog rada - kazao je ogorčeni Igor. Prema njegovim rečima, i Ričard je bio navučen na "fentanil", a od 2016. je počeo da ga diluje preko "dark veba".
Nakon Ričardovog hapšenja, privedeno je još deset dilera "fentanila" iz Australije, koji su svi međusobno sarađivali. Na "dark vebu" je otkriveno još 160 dilera ove droge, koji će u narednom periodu biti otkriveni i uhapšeni. 

(VIDEO) KAMERE SNIMILE PLJAČKU ZLATARE U CENTRU! Za samo dva minuta lopovi odneli nakit vredan MILION EVRA!

Hteo da bude biciklista, a ne policajac


Kada su Igora Rusmira novinari pitali zašto se odlučio da bude policajac, on je u šali rekao: "Pa zato što nisam bio dovoljno fizički spreman da bih bio biciklista."
- Hteo sam da pomognem zemlji koja je pomogla mojoj porodici. Mnogi Srbi su, zbog situacije u vreme građanskog rata devedesetih godina, imali odbojnost prema australijskoj policiji. Ali eto, kada sam se ja pridružio policiji, bio sam jedini koji ima srpsko poreklo. Sada nas ima desetak - izjavio je on.
Igor Rusmir je u Australiju stigao pre 20 godina, u vreme bombardovanja Srbije, a pridružio se njihovoj policiji pre 10 godina.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!
Fudbal

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!

Više od dve decenije prošlo je od kako je prvi iz porodice Zidan kročio na "Santijago Bernabeu", od tada sve od 30. juna uvek je makar jedan bio deo "kraljevskog kluba", ali odlaskom Tea i Elijaza - dinastija se završava.

28.05.2024

23:41

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31