• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

11.02.2020

11:49

POZNATO KO ĆE ZAMENITI ANGELU MERKEL i to će biti VELIKA PROMENA NAKON DVE DECENIJE

Vesti

POZNATO KO ĆE ZAMENITI ANGELU MERKEL i to će biti VELIKA PROMENA NAKON DVE DECENIJE

Podeli vest

Tri muškarca, svi iz pokrajine Severne Rajne Vestfalije, imaju odlične šanse da preuzmu mesto šefa vladajuće CDU, nakon što je Anegret Kramp-Karembauer najavila da neće biti kandidat za kancelara

Tako bi posle 20 godina, 18 koliko je vladala Angela Merkel, i manje od dve godine vladavine Kramp-Karenbauer, mesto šefa CDU ponovo pripalo muškarcu.

Radi se o političarima koji su 2018. već bili u trci za šefa CDU, kada je pobedila Kramp-Karenbauer.

Među njima je bivši šef poslaničkog kluba u Budenstagu Fridrih Merc, koji je pre dve godine tesno izgubio od Kramp-Karenbauer.

Merc ima puno pristalica u moćnom odboru pokrajine Severne Rajne i Vestfalije, ali i na istoku Nemačke, te je cenjen od strane privrede.

Važi za čoveka jasnih reči, koje su ponekad veoma direktne, te je nedavno i vladu kritikovao.

Merc je nedavo najavio da će podneti ostavku na svoju funkciju u Nadzornom odboru američke kompanije "Blekrok", jer želi da se posveti više CDU.

ŠOK U NEMAČKOJ! Naslednica Angele Merkel odustala od kandidature za kancelara!

POSLE ŠOKA U NEMAČKOJ OGLASILA SE MERKELOVA! Razočarana odlukom saradnice koju je promovisala kao svoju NASLEDNICU!

Foto: AP PHOTO

Drugi kandidat je ministar zdravlja Jens Špan, koji je u prošloj trci za šefa CDU ispao vrlo brzo.

Kao i Merc, i on pripada konzervativnom krilu stranke, koje je ranije kritikovalo politiku azila kancelarke Angele Merkel.

Mnogi u CDU, međutim, smatraju ga premladim za ovu visoku funkciju.

Treći kandidat je Armin Lašet, koji, kao i Merc i Špan, potiče iz Severne Rajne-Vestfalije, gde je od 2017. premijer pokrajine i vlada u koaliciji sa Slobodarskom partijom (FDP).

Na jesen 2018, kada se glasalo o naslednici Merkelove u CDU, Lašet se držao po strani, ali je jasno stavio do znanja da namerava da učestvuje u donošenju odluke o kandidatu za kancelara.

Lašet se vodi kao pripadnik liberalnog krila CDU i posebni podržavalac Merkelove.

Pošto se u prošlosti stalno izjašnjavao za "veliku koaliciju", on je kandidat kojeg bi želela Socijaldemokratska partije (SPD).

U trci za kandidata za kancelara pominje se i ime šef CSU, premijera pokrajine Bavarske Markusa Sedera.

On ne može biti postavljen za lidera CDU, ali bi mogao biti zajednički kandidat za kancelara.

Međutim, ako bi pala odluka da se on podrži na idućim izborima kao kandidat za kancelara, neki u CDU bi mogli posmatrati kao problem što lider te najjače stranke nije i predsednik nemačke vlade.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TAČI SE UPLAŠIO DA ĆE MU TRAMP IZVUĆI UŠI ZBOG PRETNJI MERKELOVOJ I MAKRONU, PA MU SE "ULIZUJE"! Tako to izgleda, kad je jezik brži od pameti!
Politika

TAČI SE UPLAŠIO DA ĆE MU TRAMP IZVUĆI UŠI ZBOG PRETNJI MERKELOVOJ I MAKRONU, PA MU SE "ULIZUJE"! Tako to izgleda, kad je jezik brži od pameti!

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači je u poruci na Tviter nalogu zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu, pohvalio rad ambasadora Ričarda Grenela i najavio konačni sporazum sa Srbijom. Analitičari tumače da se Tači se uplašio da će mu Tramp izvući uši zbog pretnji Merkelovoj i Makronu, pa na ovaj način pokušava da ispegla stvar

09.02.2020

12:26

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija