• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.S.

09.04.2020

14:13

ZAPADNI "STRUČNJACI" ZAVAPILI: Učinite nešto, Kremlj demonizuje NATO!

Vesti

ZAPADNI "STRUČNJACI" ZAVAPILI: Učinite nešto, Kremlj demonizuje NATO!

Podeli vest

Nedavno je NATO doživeo niz udaraca u svom strukturnom integritetu i dokazao svetu da je, iako je multinacionalnim vojnim savezom teško upravljati, to još uvek moguće postići diplomatijom, dogovorima i opsežnim pregovorima - pišu zapadni mediji u nastojanju da opravdaju neuspešnost alijanse da reauguje i pomogne svojim članicama koje su poklekle u borbi sa pandemijom korone.

- Međutim, ni povremeni potresi u strukturi NATO-a ne bi trebalo da se potkopavaju. Zemlje, poput Rusije ili Kine, mogu iskoristiti NATO oslabljene članice kako bi unapredile svoje političke pozicije u ranjivijim regionima, kao što su Baltički i Istočna Evropa. Stoga je presudno izbegavati bilo kakvu vrstu sukoba između država članica NATO-a, jer čak i marginalna unutrašnja neslaganja mogu rezultirati egzistencijalnom krizom - apeluje politički istraživački institut.

Tri najteže članice unutar Alijanse: Sjedinjene Države, Francuska i Turska - u stvari su krive za nedavne svađe unutar NATO-a. Za Tursku se često smatra da je "protivnik Alijanse i najteže je razviti odnos zasnovan na poverenju.

Njihova nedavna odluka da nabave rusko odbrambeni raketni sistem S-400 pokrenula je mnoga pitanja oko odanosti Turske NATO-u. Kao odgovor, Sjedinjene Države su sprovele oštre kaznene mere zbog Erdoganovog izbora da kupi odbrambene sisteme ruske izrade, koji su prvobitno trebalo da se upotrebe tokom neverovatne konfrontacije sa NATO-om. - podesećaju na sajtu stopfejk.

Prema poslednjim vestima, Francuska takođe pravi probleme NATO alijansi. Pogotovo zbog nesposobnosti NATO da sarađuje i koordinira između svojih članova. Kao da to nije dovoljno, francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je šokirao NATO svojim govorom nazivajući ga savezom sa "mrtvim mozgom", ostavivši najvećeg partnera, Ameriku, "povređenu i uvređenu".

Američki mediji, koji se pozivaju na istraživanje medija u zemljama alijanse, tvrde da je zbog zakasnele i spore reakcije tokom pandemije koronavirusa, NATO alijansa sve češće predmet izrugivanja, i da u očima "Zapadnjaka" gubi kredibilitet.

Sa druge strane, Ruski imidž se ubrzano popravlja, i ljudi sa zapada podležu "Putinovoj propagandi" tvrde mediji, da NATO ne služi ničemu i da predstavlja direktnu pretnju ruskim građanima.

Ovakvo gledanje na stvari posebno utiče na članice Alijanse koje se nalaze na Istočnom krilu. Na primer, u Litvaniji je to posebno izraženo kroz rečnik nacionalista koji vode anti NATO kampanju - tvrdi analistički institut za politiku Vilniaus.

Za razliku od NATO lobista koji na sve načine izražavaju zabrinutost, a po navici za sve krive Rusiju, nakon totalnog debakla Alijanse u pružanju pomoći svojim saveznicima, svima je postalo jasno da ovaj vojni savez i ne služi ničemu drugom već da izigrava produženu ruk i da svoju "sposobnost" demonstrira samo kada je to u interesu Amerike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BojanBgd

pre 4 godine

Sreca u nesreci je da su svi pokazali svoje pravo lice. Zivela Rusija. Zivela Kina

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija