• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.05.2020

10:04

PRLJAVI VEŠ BARAKA OBAME! Oružje korišćeno u masakrima, Ameri tajno prodavali Meksikancima! Isplivali detalji operacije "Paklene ulice"

Vesti

PRLJAVI VEŠ BARAKA OBAME! Oružje korišćeno u masakrima, Ameri tajno prodavali Meksikancima! Isplivali detalji operacije "Paklene ulice"

Podeli vest

Oko 2.000 komada automatskog naoružanja prodato je Meksikancima, kako bi administracija nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame pratila njihov put do narko-kartela u Meksiku, piše meksička Hornada

Kako prenosi RTS, ovo oružje upotrebljavano je u masakrima u državama Sinaloa i Čivava, a meksičke vlasti traže odgovore od SAD.

Operacija "Paklene ulice", koja trajala je od 2009. do 2011. godine i suštinski predstavljala nevešt pokušaj Vašingtona da, bez znanja meksičkih vlasti, pusti u promet izvesnu količinu modernog automatskog naoružanja, kako bi pratila put oružja do šefova narko-kartela.

Prema nalazima koje su objavili meksički mediji, oružje koje je na ovaj način "pušteno" u Meksiko korišćeno je u nekoliko masakra, uključujući ubistvo 22 civila u TlaTlaji 2014. godine, zatim u obračunu kod ranča Sol gde su ubijene 42 osobe, dok je snajperska puška kalibra 12,7 milimetara pronađena u arsenalu Hoakima Gusmana, poznatom i pod nadimku "El Čapo".

 

 


Meksičke vlasti, sadašnje i bivše, tvrde da nisu znali za ovu operaciju, optužujući administraciju Baraka Obame da je cela akcija izvedena iza njihovih leđa. Vašingtonu će biti upućena diplomatska nota, kojom će biti zatražena objašnjenja.

To oružje je upotrebljeno kako bi se izvršila ubistva u Meksiku. Jednom od ovih pušaka ubijen je američki zvaničnik. Pitanje je osetljivo jer je otkriveno nelegalno mešanje strane države - rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador i dodao:

Želimo da znamo sve o toj operaciji, želimo da znamo ko je bio umešan, želimo da znamo da li je postojala saradnja na bilo kojem nivou. Ako nije postajala saradnja, želimo da nam se kaže da je operacija bila nepotrebna i nezakonita.

 

 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15