• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs/beta/tanjug

19.08.2020

07:23

VOJNI PUČ U MALIJU, PREDSEDNIK BUBAKAR KEJTA PODNEO OSTAVKU! Vojska opkolila njegovu rezidenciju i uhasila ga zajedno sa premijerom Kiseom! (VIDEO)

Vesti

VOJNI PUČ U MALIJU, PREDSEDNIK BUBAKAR KEJTA PODNEO OSTAVKU! Vojska opkolila njegovu rezidenciju i uhasila ga zajedno sa premijerom Kiseom! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Kejta podneo je ostavku usled vojnog puča u toj zemlji

Predsednik i premijer Malija Bubu Kise uhapšeni su sinoć u pokušaju vojnog puča koji je u toku, saopštio je jedan zvaničnik Malija koji ne želi da mu se objavi ime, prenela je agencija AP.

Vojska je opkolila rezidenciju predsednika Ibrahima Bubakara Kejte i zapucala u vazduh.

 

 

Demonstranti na ulicama mesecima traže ostavku predsednika, a protesti su često bili nasilni. Nemiri su počeli juče u gradu Kati, odakle je krenuo i prethodni državni udar pre osam godina.

Vojnici su tamo danas uzeli oružje iz skladišta kasarne i pritvorili visoke vojne oficire. Pretpostavljalo se da se premijer Bubu Kise krije sa predsednikom, a pozvao je vojsku da spusti oružije.

 

 

„Ne postoji problem do čijeg se rešenja ne može doći dijalogom“, rekao je premijer u jednom ranijem saopšenju.

Ibrahim Bubakar Kejta ima snažnu podršku Francuske, bivšeg kolonizatora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je večeras pozvao na „hitno i bezuslovno oslobađanje“ predsednika Malija koga su zarobili njegovi vojnici.

„Generalni sekretar oštro osuđuje tu akciju i poziva na momentano vraćanje ustavnog poretka i vladavine zakona u Maliju“, naveo je u saopštenju njegov portparol, prenela je agencija AFP.

 

 

U Briselu je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel sinoć „osudio pokušaj puča u Maliju“.

„Evropska unija osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje bilo kakvu protivustavnu promenu. To nikako ne može biti odgovor na duboku društveno-političku krizu koja u Maliju traje već nekoliko meseci“, rekao je Borel u izjavi koju su objavile njegove službe.

Agencija AFP javlja iz Njujorka da će sutra, u sredu, o Maliju hitno zasedati Savet bezbednosti UN.

Republika Mali je u unutrašnjosti zapadne Afrike, osma je po prostranstvu na tom kontinentu, a ima 19,1 milion stanovnika od kojih je skoro dve trećine mlađe od 25 godina.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Klon

pre 3 godine

EU podržava trenutnu vlast tamo pa su sad jako zabrinuti za situaciju i ne priznaju nikakvo protivustavno rušenje vlasti. Da se ovo ne daj Bože dogodi u Belorusiji onda bi to bilo super, narod zbacio diktatora bla bla...Sirijia, Libija, tamo je isto bilo super oružjem rušiti vlast, bilo bi super i da se u Venecueli desilo. Verujem da se oni sami sebi smeju koliko su licemerni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija