• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2020

15:45

GRČKA O TENZIJAMA U MEDITERANU: Situacija je jasna, ili deeskalacija ili sankcije iz EU!

Vesti

GRČKA O TENZIJAMA U MEDITERANU: Situacija je jasna, ili deeskalacija ili sankcije iz EU!

Podeli vest

Portparol vlade Grčke Stelios Pecas govoreći o aktuelnim tenzijama između Atine i Ankare na istočnom Mediteranu rekao da je put jasan, te da će doći ili do deeskalacije situacije ili do sankcija za Tursku, prenosi MIA

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias danas učestvuje na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU, a Grčka očekuje da visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel predstavi listu sankcija za Tursku u slučaju da, kako je naveo Pecas, "Turska nastavi sa provokacijama i kršenjem prava".

TURSKA OTKRILA VELIKE REZERVE GASA U CRNOM MORU! Bogatiji su za oko 80 milijardi dolara

NOVI SUKOB GRČKE I TURSKE MORNARICE! Pesmom "Žuta podmornica" Grci isprepadali Turke i naterali ih in predaju, evo i kako! (VIDEO)

- U svakom slučaju potrebna je odlučujuća odbrana ispred snaga autoritarizma, nezakonitosti i samovolje - istakao je Pecas.

Komentarišući izjave Ankare, portparol grčke vlade je naglasio da nije moguće jedna strana da "šalje poruke za eskalaciju, dok druga strana poruke za razgovor i deeskalaciju".

- Očekujemo od Turske da pokaže pragmatičnu deeskalaciju s ciljem onoga što javno govori, da poštuje međunarodno pravo i da želi dijalog kako bi se prevazišli problemi, što je zapravo samo jedan problem - određivanje morskih granica, da pokaže i u praksi - rekao je Pecas.

 

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u odnosu na crvene linije Grčke u istočnom Mediteranu, Pecas je naglasio da su one nepromenjene - "odbrana nacionalnog suvereniteta i suverenih prava, ništa manje i ništa više od toga".

Komentarišući jučerašnji telefonski razgovor grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i predsednika SAD Donalda Trampa, Pecas je rekao da su SAD posvećene stabilnosti regiona, te da je jasno da tenzije ne kreira Grčka, već da je spremna da doprinese deeskalaciji.

Dešavanja u istočnom Mediteranu su bila u fokusu današnjeg razgovora grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kako je navedeno na tviter profilu grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Ankara osporava tvrdnje Grčke, insistirajući na tome da mala grčka ostrva u blizini obale ne bi trebalo da se računaju prilikom određivanja granica na moru te optužuje Atinu da pokušava da ugrabi deo resursa u istočnom Mediteranu.

 

 

Turski brod Oruc Reis već nedeljama obavlja seizmička istraživanja, a uz pratnju ratnih brodova u istočnom Mediteranu, dok istovremeno Atina tvrdi da ima ekskluzivna prava na potencijalna podmorska ležišta gasa i nafte.

Njeni ratni brodovi posmatraju i prate tursku flotilu.

Nemačka se takođe uključila u spor između Atine i Ankare kako bi ublažila tenzije, dok je američki predsednik Donald Tramp juče imao odvojene telefonske razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je poručio da su dijalog i deeskalacija tenzija u interesu svih, te da se situacija mora rešiti u duhu savezničke solidarnosti i međunarodnog prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti
Društvo

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti

Hepatitis je podmukla bolest koja nema specifične simptome, može se detektovati u ranoj fazi samo testiranjem pa se preporučuje svakoj punoletnoj osobi da se makar jednom u životu testira na hepatitis B i C, istakla je prof. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

28.07.2024

10:48

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija