• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.02.2021

23:30

OPASNO DIZANJE TENZIJA, KREMLJ IZDAO OŠTRO UPOZORENJE! Lavrov: Rusija želi mir, ali je SPREMNA NA RAT!

Vesti

OPASNO DIZANJE TENZIJA, KREMLJ IZDAO OŠTRO UPOZORENJE! Lavrov: Rusija želi mir, ali je SPREMNA NA RAT!

Podeli vest

Ako EU uvede nove sankcije Moskvi zbog pritvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, prekinućemo sve veze sa Briselom. Ne želimo da se izolujemo od ostatka sveta, ali na to moramo biti spremni, rekao je šef ruske diplomatije
Poštovanje

Pozivamo Evropljane da sa nama sarađuju na ravnopravnom nivou i sa poštovanjem

Sergej Lavrov

Rusija želi mir, ali je spremna na rat, poručio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je upozorio da će njegova zemlja prekinuti apsolutno sve veze sa Evropskom unijom ukoliko Brisel bude uveo sankcije Moskvi zbog pritvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Sad je bilo dosta

Glavni ruski diplomata je u emisiji "Solovjov lajv" na Jutjubu komentarisao najave Brisela da uvede nove sankcije Moskvi zbog navodnog kršenja ljudskih prava. Lavrov je istakao da je njegova zemlja ovoga puta spremna na sve ukoliko evropske sankcije budu pogodile ekonomiju Rusije.

- Ako sankcije budu uvedene tako da predstavljaju rizik po našu ekonomiju, kao što se to već dešavalo, spremni smo da prekinemo apsolutno sve veze sa EU. Naravno da ne želimo da se izolujemo od ostatka sveta, ali na to moramo biti spremni. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat - istakao je Lavrov.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sergej Lavrov

On je dodao da Brisel neće imati nikakve koristi od eventualnih novih sankcija Moskvi.

- To bi bile sankcije radi sankcija, radi toga što pojedinci uživaju u tome da nekoga kažnjavaju. Te sankcije ne bi imale nikakvu svrhu i ne bi nas naterale da odustanemo od zaštite nacionalnih interesa - predočio je Lavrov.

Kako je još jednom naglasio, Rusija je spremna da prekine sve veze sa EU.

- Pozivamo Evropljane da sa nama sarađuju na ravnopravnom nivou i sa poštovanjem. Rusija želi da poboljša odnose sa EU, ali ako Brisel izabere put sankcija, onda ćemo biti spremni da prekinemo sve veze sa EU. Uvek morate biti spremni na najgore - kazao je Lavrov.

Mas: Komentari Lavrova uznemirujući

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da su izjave Sergeja Lavrova uznemirujuće.

- Ove izjave su zaista zabrinjavajuće i neshvatljive - izjavio je Mas.

On nije odbacio mogućnost novih sankcija Rusiji, ali je istovremeno naglasio da je bitno održati dijalog sa Moskvom.

Ruski ministar spoljnih poslova tako je reagovao nakon prošlonedeljne posete šefa diplomatije EU Žozepa Borelja Moskvi. Evropski diplomata je tokom boravka u Rusiji imao samo reči hvale za svoje domaćine, a onda, kad se vratio u Brisel, zapretio je sankcijama.

- Želeo sam da proverim da li su ruske vlasti ozbiljno zainteresovane za poboljšanje odnosa sa EU i konstruktivan dijalog. Odgovor je jasan: Ne, nisu. Sastaviću konkretne predloge za sankcije, a ministri spoljnih poslova EU o njima će moći da raspravljaju na samitu 22. februara - rekao je Borelj po povratku iz Moskve.

Mešanje u tuđa posla

Inače, Brisel je počeo da najavljuje nove sankcije Rusiji nakon što je Aleksej Navaljni 17. januara uhapšen na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo", odmah po sletanju iz Nemačke. Opozicionar, koji je u Nemačkoj bio od 22. avgusta na lečenju od navodnog trovanja nervnim agensom "novičokom", prekršio je pravila uslovne slobode. On je bio osuđen uslovno na tri i po godine zbog pronevere novca, a budući da se nije javljao nadležnima, uhapšen je nakon što se vratio iz Nemačke i osuđen na tri i po godine zatvora.

Foto: Reuters

Aleksej Navaljni

Zvaničnici EU oštro su kritikovali Rusiju zbog toga, navodeći da je u pitanju politička presuda. Oni traže da Navaljni odmah bude oslobođen. Međutim, zvanična Moskva kaže da zakon u Rusiji važi za sve njene građane, pa tako i za Navaljnog, te da presuda nema veze sa politikom. Zato je Kremlj tražio od EU da se ne meša u unutrašnje stvari Rusije.

Navaljnom preti robija zbog klevete

Aleksej Navaljni suočava se sa još jednom kaznom zatvora, i to zbog klevete. On je izvređao i nazvao izdajnikom jednog ruskog veterana Drugog svetskog rata koji se pojavio u promotivnom video-spotu kojim je Kremlj prošle godine pozvao Ruse da izađu na referendum o promeni ustava.

Navaljni, koji se u petak pojavio pred sudom, za najnovije optužbe rekao je da su "politički motivisane".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 3 godine

Da mi neko najzad objasni zašto mi idemo u Evropsku uniju kad njome rukovode ovakve neznalice. On kaže da su reakcije Moskve "neshvatljive". Da li je taj čovek normalan? Pa šta očekuje, da silovana osoba uživa dok je manijak siluje?

Dejan Swe

pre 3 godine

Niti mi odemo u EU a niti nas EU zeli, samo ih koristimo novcano. Pametno od AV.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija