• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/thesun

19.02.2021

11:07

ALARMANTNO! DESET HILJADA BORACA ISIS SPREMNO ZA NOVI TALAS TERORA! Džihadisti iskoristili koronu da obnove redove!

Vesti

ALARMANTNO! DESET HILJADA BORACA ISIS SPREMNO ZA NOVI TALAS TERORA! Džihadisti iskoristili koronu da obnove redove!

Podeli vest

Deset hiljada boraca ISIS-a spremno je za napad u severnom Iraku nakon što su iskoristili pandemiju za obnovu svojih snaga

Hladno upozorenje stiglo je od Ujedinjenih nacija kao i od komandanta kurdskih snaga koji se spremaju da se odupru napadima. 

Teroristi RAF- a su takođe pozvani u akciju da napadaju ciljeve u Iraku. ISIS je do skoro kontrolisao ogromnu teritoriju širom Iraka i Sirije, osvojenu u zastrašujućoj ofanzivi 2014. godine koja je kulminira time što je njegov lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio islamski kalifat u mosulskoj džamiji. Krvoločni džihadisti vladali su krajnje brutalno pre nego što ih je koalicija kurdskih snaga podržana zapadnim vazduhoplovstvom gurnula u svoj poslednji džep teritorije u Bagouzu u Siriji 2018. godine. Ali od svog očiglednog poraza, polako su se obnavljali, uprkos smrti Bagdadija kog su smakle američke specijalne snage. 

Sirvan Barzani, zapovednik kurdskih snaga Pešmerga stacioniranih u blizini grada Erbila, rekao za The Times da su teroristi iskoristili zatišje u operacijama protiv njih.

Barzani kaže da je ISIS i dalje "velika pretnja za ceo svet" i da će borci nastaviti da rade sve kako bi postali sve moćniji.

- Kada je počelo oslobađanje čitave teritorije, obrijali su bradu i predstavljali se civilima, ali čekali su priliku i polako su se vratili među redove teororista - rekao je Barzani.

Foto: Printskrin

Prošle godine je prijavljeno da je ISIS uspostavio kontrolu nad teritorijom u pustinji na oko 25 kilometara od centra grada Deir Ezzor - prve zemlje koju je držao od kraja Kalifata. U januaru je u sumnjivom samoubilačkom bombaškom napadu na ISIS ubijeno najmanje 32 osobe na bagdadskoj pijaci. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva sistema Tajfun prošle nedelje pogodila ciljeve ISIS-a u blizini grada Baiji. Oni učestvuju u podršci iračkim snagama u okviru operacije Shader, doprinosa Velike Britanije međunarodnoj borbi protiv-ISIS- a.

Prema procenama Pešmerge tamo ima oko 7.000 boraca ISIS-a, ali kancelarija UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT) navodi da je taj broj mnogo veći.

Šef UNOCT-a Vladimir Voronkov rekao je da oko 10.000 boraca ISIS-a u Iraku i Siriji sprovodi dugotrajnu pobunu, predstavljajući "veliku, dugoročnu i globalnu pretnju".

- Organizovani su u malim ćelijama koje se kriju u pustinjskim i ruralnim oblastima i prelaze granicu između dve zemlje i napadaju - rekao je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Fanatici popunjavaju redove - naš zadatak je da ih PROREDIMO ! Kratko i jasno.

Voja

pre 3 godine

Kao fini i "neutralni" ameri, ujedinili i malo više naoružali teroriste

sledeća vest

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija