• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

28.04.2021

09:45

BRITANSKA PROVOKACIJA PRED KINESKIM VRATIMA, PEKING OVO NEĆE DOZVOLITI! Udarna ratna flotila sa nosačem aviona "Kraljica Elizabeta" stiže na Pacifik, poruka je više nego jasna

Vesti

BRITANSKA PROVOKACIJA PRED KINESKIM VRATIMA, PEKING OVO NEĆE DOZVOLITI! Udarna ratna flotila sa nosačem aviona "Kraljica Elizabeta" stiže na Pacifik, poruka je više nego jasna

Podeli vest

Najveća flotila ratne mornarice Velike Britanije u poslednjih nekoliko godina, okupljena je za jednomesečnu misiju po Pacifiku koja će započeti u maju, potvrdilo je danas britansko ministarstvo odbrane

"Kada naša udarna mornarička grupa podigne sidra idućeg meseca pod zastavom Globalne Britanije, demonstriraće naš uticaj i našu snagu, sadejstvovaće sa našim saveznicima i potvrditi rešenost Velike Britanije da se bavi bezbednosnim izazovima današnjice i sutrašnjice", izjavio je britanski ministar odbrane Ben Valas, prenosi CNN.

On je poručio da se Velika Britanija ne povlači pred izazovima, već igra aktivnu ulogu u formiranju međunarodnog sistema u 21. veku.

Na čelu udarne flotile britanske ratne mornarice nalaziće se nosač aviona Nj.K.V. Kraljica Elizabeta, najveći ikada sagrađeni britanski ratni brod kome će ovo biti prva misija.

 

 

Nije objavljena tačna ruta kojom će flota da putuje. Kina za gotovo celo Južnokinesko more tvrdi da je njihova teritorija, a prisutnost stranih ratnih brodova kineske vlasti su ocenile kao koren napetosti u regionu. 

Kinesko ministarstvo obrane je u ranije zauzelo stav kojim se "čvrsto protivi da se bilo koja zemlja meša u regionalna pitanja pod izgovorom slobode plovidbe". Očekuje se da će britanska flota preći i na istok Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom i oko kojeg je Peking poslednjih meseci povećavao vojnu prisutnost. 

"Rastuća snaga Kine verovatno će biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih", rekli su Britanci navodeći Peking kao "najveću pretnju ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva". 

Japan je pozdravio ovaj potez Velike Britanije rekavši kako će poseta britanske flote odnos između Tokija i Londona podići na novi nivo, piše CNN. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija