• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

07.05.2021

08:17

OVO JE OPASNO ZATIŠJE! Nemci upozoravaju na moguće oružane sukobe na Balkanu, najveća opasnost preti sa Kosova, a Bosna...

Vesti

OVO JE OPASNO ZATIŠJE! Nemci upozoravaju na moguće oružane sukobe na Balkanu, najveća opasnost preti sa Kosova, a Bosna...

Podeli vest

Balkan i jugoistočna Evropa nestali su s međunarodne političke karte. Postoje očigledno mnogo važniji problemi i krize oko kojih SAD i EU moraju da se brinu“, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“

A posledica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak „neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rešavanje brojnih sukoba“.

To je početna teza članka pod naslovom „Opasno zatišje“ objavljenog u nemačkom stručnom magazinu „Međunarodna politika“, čiji je izdavač Nemačko društvo za spoljnu politiku. Autor analize je Tomas Braj, dugogodišnji dopisnik agencije s područja jugoistočne Evrope koji sada radi kao profesor politike i novinarstva na više nemačkih fakulteta.

Ni Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji se smatraju dobrim poznavaocima prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Bosna i Hercegovina se u članku naziva „propalom državom“. Braj piše da je razlog za to „svađa među muslimanskim Bošnjacima, pravoslavnim Srbima i katoličkim Hrvatima koja je često prožeta i mržnjom“.

Kosovo se u članku naziva „najvećim izvorom opasnosti“. Objašnjenje za tu tezu autora je sledeće: „Srbija svoju bivšu pokrajinu, koju naseljavaju gotovo isključivo Albanci, ne želi da otpusti u nezavisnost, zato što se tamo nalaze srednjovekovni srpski manastiri i bojna polja“.

Autor pritom dodaje da „niko ne veruje u skoro priznanje Kosova od strane Beograda“, ali i da „niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom“. Zapadni političari, tvrdi se, „i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva suseda moći motivišu na međusobno priznanje“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

pa gospoda Nemci su izgleda zaboravili da su oni i bili razbijaci jugoslavije zajedno sa svojim saveznicima Italijom a sad su kao zabrinuti sram vas bilo

dera

pre 2 godine

Predvodnici dva svetska rata , i vise nego aktivni u bombardovanju Srbije evo opet brinu brigu o nama , nemoj te samo vi, sedite gde jeste, i nigde nikom nece biti rata.

sara

pre 2 godine

A za sve je to kriva Amerika i Nemačka, jer vole da se mešaju gde im nije mesto!!. Zato sada imamo, da na srpsko Kosovo, prave vojne poligone hrvati, pod okriljem NATO-a!!!.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija