• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.07.2021

16:36

Fajnenšel tajms: Vašington i Tokio se PRIPREMAJU U STROGOJ TAJNOSTI ZA SUKOB SA KINOM! Vojni zvaničnici dveju zemalja započeli OZBILJNO PLANIRANJE mogućeg raskola!

Vesti

Fajnenšel tajms: Vašington i Tokio se PRIPREMAJU U STROGOJ TAJNOSTI ZA SUKOB SA KINOM! Vojni zvaničnici dveju zemalja započeli OZBILJNO PLANIRANJE mogućeg raskola!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države i Japan održavali su zajedničke vojne vežbe kako bi se pripremili za mogući sukob sa Kinom zbog Tajvana, izvestio je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na vojne zvaničnike

Prema navodima šestorice neimenovanih zvaničnika, citiranih u izveštaju, američki i japanski vojni zvaničnici započeli su ozbiljno planiranje mogućeg sukoba, tokom poslednje godine predsedničkog mandata Donalda Trampa


Paralelno sa planiranjem, Vašington i Tokio su navodno u "strogoj tajnosti razrađivale ratne taktike i izvodili zajedničke vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru".


Nekoliko zvaničnika koje je "Fajnenšel tajms" citirao reklo je da su zajedničke vežbe saveznika u Južnom kineskom moru nazvane "obukom za pomoć u katastrofama", dok je u okolini ostrva Senkaku održano više vežbi kako bi se pripremili za sukob sa Pekingom oko Tajvana.

Foto: printscreen

Prema navodima u izveštaju, američki i japanski zvaničnici istražuju i pravne mogućnosti u vezi sa zajedničkim vežbama, među kojima su pristup bazama i logistička podrška koju bi Tokio mogao da pruži u slučaju sukoba. U izveštaju je, posebno ističući mogućnost da Japan bude umešan u takav sukob, ukazano na to kako će se Vašington oslanjati na vazdušne baze u Japanu.

Jedan zvaničnik je primetio da SAD i Japan treba hitno da uspostave mehanizam trilateralne razmene sa Tajvanom radi razmene informacija o kretanju kineskih pomorskih i vazduhoplovnih snaga.

- Pojedini podaci cirkulišu između Tajvana i SAD, kao i Japana i SAD, ali nemamo direktnu trilateralnu razmenu podataka. To mora da se uspostavi sada - naveo je zvaničnik.

Prema izveštaju "Fajnenšel tajmsa", zvaničnici iz SAD, Japana i Tajvana istakli su da je saradnja znatno porasla nakon sporazuma postignutog 2017. godine, kojim je olakšano identifikovanje prijateljskih aviona. Japan je navodno krenuo ka povećanju saradnje zbog prepoznavanja značaja nezavisnog i suverenog Tajvana za sopstvenu bezbednost.

Konačni cilj saveznika (SAD i Japana) je da sastave "zajednički ratni plan" za Tajvan, preneo je Sputnjik internešenal.

Foto: AP/Photo

Ono što je posebno alarmiralo SAD i Japan je povećani broj kineskih borbenih aviona koji lete reonima tajvanske zone protivvazduhoplovne odbrane, kao i pekinški brodovi koji plove teritorijalnim vodama oko spornih ostrva Senkaku. 


Peking ne priznaje japansku kontrolu nad ostrvima, nazivajući tu teritoriju "ostrvima Djaoju". Tokio se protivi pekinškim brodovima koji plove u blizini sporne teritorije, nazivajući te poteze "neprihvatljivim upadima". Japan uživa podršku SAD, a Peking optužuje dve zemlje za "udruživanje" protiv kontinentalne Kine.

Pored toga, na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru polaže pravo nekoliko drugih entiteta, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Vijetnam i Tajvan, s tim da Tajpej istovremeno traži nezavisnost od kontinentalne Kine. Peking i dalje insistira na tome da je Tajvan deo kopna, ističući politiku "jedne Kine".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 2 godine

Jedan od osnovnih zadataka bilo koje vojske je da planira , predvidja , izvidja , spijunira ,....A ko to ne radi ? Nevolim rat , ali ovo je ovako i nece se promeniti. Ima tu jos nesto , a to je specijalni rat , e taj se vodi od trafike do kosmosa , bilo kako i bilo cime , sa svima pa i obicnim ljudima uvaljujuci im price , misljenja , saznanja ,........pa cak i viceve u sluzbi postepenog sirenja mrznje , setite se samo onih viceva o Muji ,Hasi , Ibri ,.....sve zamotano u salu i zezanje , ali vremenom predje u vredjanje a zatim ide mrznja , sukob,.....sve to sluzbe odrade i pripreme te se tako narod pokolje ubedjen da je likvidirao mrskog neprijatelja , a u stvari je odradio posao za nekog treceg .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija