• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

09.07.2021

10:41

"STRANCI SU DOŠLI U NAŠU ZEMLJU DA UBIJU PREDSEDNIKA"! Policija sumnjici 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca za atentat na Moiza!

Tanjug/AP

Vesti

"STRANCI SU DOŠLI U NAŠU ZEMLJU DA UBIJU PREDSEDNIKA"! Policija sumnjici 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca za atentat na Moiza!

Podeli vest

Jedinicu komandosa koja je ove nedelje ubila predsednika Haitija Žovenela Moiza i teško ranila njegovu suprugu, činila su 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, potvrdile su danas vlasti, a još traje potraga za nalogodavcima i istraga motiva ovog zločina

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano saopštio je da prvi nalazi istrage ukazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u atentatu na predsednika Haitija penzionisani pripadnici oružanih snaga njegove zemlje i obećao je da će pružiti svu potrebnu pomoć vlastima u rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina, u predgrađu glavnog grada Port O Prensa i nakon višesatne borbe uhapšen je veći broj njih, a šef policije Leon Čarls juče je potvrdio da je 17 ljudi u ovoj akciji uhapšeno, prenosi Rojters.

Novinarima su tom prilikom na konferenciji za štampu prikazani brojni kolumbijski pasoši, kao i oružje koji su osumnjičeni atentatori koristili, puške, mačete, urađaji za komunikaciju i sredstva koja su koristili tokom provale u predsedničku rezidenciju.

„Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika“, naglasio je Čarls, i saopštio da je među uhapšenima 26 Kolumbijaca i dva haićanska Amerikanca.

On je naveo da je u vatrenom obračunu sa atentatorima zarobljeno 15 Kolumbijaca, kao i Amerikanaci poreklom sa Haitija, dok su trojica napadača ubijena, a osam ih je još uvek u bekstvu.
Direktor kolumbijske nacionalne policije Horhe Luis Vargas saopštio je da je od Haitija primio zahteve za informacijama o šest osumnjičenih, od kojih su dvojica ubijena u razmeni vatre sa haićanskom policijom, dok su još četvorica uhapšena.
 

Foto: Tanjug/AP Photo

Ministarstvo spoljnih poslova na Tajvanu, koje ima formalne diplomatske veze sa Haitijem, saopštilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovoj ambasadi nakon što su u nju provalili,a portparol Stejt departmenta nije mogao da potvrdi da li je među pritvorenima bilo i američkih državljana.

Zvaničnici još nisu saopštili šta su motivi ubistva predsednika, a od stupanja na dužnost 2017. godine, on se suočavao sa masovnim protestima ,prvo zbog navoda o korupciji i načina kako je upravljao ekonomijom, a zatim i zbog sve većeg boravka na vlasti.

Predsednika Moiza (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji, a njegova supruga Martin Mari Etijen Džozef, koja je, takođe, ranjena u ovom napadu, u kritičnom je stanju i prebačena je u bolnicu u Majami.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija