• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/sputnjik

21.07.2021

06:58

RUSKI ISTREBITELJ "ŠAH-MAT" PREDSTAVLJEN SVETU, IME SVE GOVORI, NOVI "SUHOJ" JE TOLIKO MOĆAN! Putin najavio revolucionarnu eru ruskog naoružanja! /VIDEO/

Printskrin Youtube/best tech, Ruptly

Vesti

RUSKI ISTREBITELJ "ŠAH-MAT" PREDSTAVLJEN SVETU, IME SVE GOVORI, NOVI "SUHOJ" JE TOLIKO MOĆAN! Putin najavio revolucionarnu eru ruskog naoružanja! /VIDEO/

Podeli vest

Na ruskom avio-salonu "MAKS 2021" danas je predstavljen novi ruski lovac "Šah-mat" (Checkmate), kojeg je proizvela kompanija "Suhoj". Cena istrebitelja, kako Rusi nazivaju avione lovce, kretaće se od 25 do 30 miliona dolara

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante - kao dvosed i kao bespilotna letelica. Maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma, a može da razvije brzinu od dva maha.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je otvarajući ovogodišnji avio salon „Maks 2021“ izjavio da je budućnost avijacione industrije u bespilotnim letelicama kao i u primeni veštačke inteligencije u toj oblasti industrije.

„Celokupna ova izložba je usmerena na budućnost, a budućnost su bespilotne letelice i robotizovani kompleksi sa primenom veštačke inteligencije u avijaciji“,naglasio je on.

Putin je istakao da ruska avijacija ima ogroman potencijal, a da celokupna avio industrija nastavlja da se razvija i da koristi najsavremeniju tehnologiju.

Na osnovu slajdova iz prezentacije zaključeno je da će avion imati stanicu sa aktivnom faziranom antenskom rešetkom, kružnim optičkim i elektronskim izviđanjem i vezom širokog opsega.

 

 

Prve isporuke novih ruskih jednomotornih lovaca "Šah-mat" planirane su za pet i po godina, navodi se u prezentaciji aviona koja je predstavljena na avio-salonu MAKS-2021.

Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS-21 obeležava ove godine 15-godišnjicu postojanja. Otvoren je danas, a trajaće do 25. jula u Žukovskom u Podmoskovlju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SR71

pre 2 godine

BAD Copy USAFovog F-35!Rusi samostalno tesko da mogu napraviti nesto kvalitetno!

Stojan

pre 2 godine

Stvar je u tome sto kad Putin razgleda i kad mu pricaju on tacno zna sta oni govore i o cemu se radi. Na zapadu samo mogu da klimaju glavom i glume da nesto razueju. Velika razlika.

ChuChu

pre 2 godine

Koliko komada oni toga mogu napraviti , nadam se da nije kao sa famoznim 57 o kojem pricaju godinama i godinama a jos uvek samo tri prototipa....

Miroslav

pre 2 godine

Ovo nije avion, nego maketa (u prirodnoj veličini), a da li će postati avion (i biti dovoljno dobar da uđe u serijsku proizvodnju) vreme će pokazati. Kao i naš Kobac - maketa 2012. i od tada ništa, a i suhoj je ranije imao više otkazanih projekata, npr. Su-47 berkut.

milan lala

pre 2 godine

Nadam se i verujem da ce SU-75 chackmat biti sledeci avion eskadrila aviacije Srbije kupljen medju prvima 2024 . Sto se tice SU-57 taj avion je krenuo sa seriskom izradom , ne brinite rusofobi bice ih dovoljno da srede svakog uljeza na Ruskom nebu. MIG 35, MIG 31 , SU 35S , SU34 , SU -57 , i buduci : Chackmat SU 75 i MIG 41 su gospodari neba na planeti. Americki F-16 , F-15 . F- 18 su starci na nebu koje bez problema SU 27 sa novim radarom rusi , a F-35 je najobicnija kanturina nakovanj u vazduhu . Jedino sto im dansa valja je F-22 raptor no nije bolji od SU 57 .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija