• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.08.2021

18:02

PROVERA TELEFONA, ZABRANA ŠIŠANJA, ŽENE NE SMEJU... Talibani uvode NOVA PRAVILA za građane Avganistana!

AP/Tanjug

Vesti

PROVERA TELEFONA, ZABRANA ŠIŠANJA, ŽENE NE SMEJU... Talibani uvode NOVA PRAVILA za građane Avganistana!

Podeli vest

Pripadnici pokreta Taliban počeli su da uvode nova pravila za građane u regionima koje su okupirali – uvode se nove dažbine, građani se kažnjavaju zbog nedoličnog ponašanja, a ženama se zabranjuje da budu na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža

Kada je reč o dažbinama, uveden je takozvani zekat – što je inače jedna od pet osnovnih dužnosti islama, a podrazumeva obavezno oporezivanje imovine građana uključujući novac, stoku, poljoprivredne proizvode i robu.

Pored toga, zabranjeno je hodanje ulicama u grupama većih od dvoje ljudi, a ženama je apsolutno zabranjeno da se pojavljuju na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža.

Uvedene su zabrane nošenja pojedinih vrsta odeće, mladima je zabranjeno da se šišaju, a talibani građanima proveravaju sadržaj mobilnih telefona i u slučaju da pronađu neadekvatan materijal oni se kažnjavaju.

Abdulah Tahari, građanin iz severoistočne provincije Tahar, za Sputnjik kaže da je veoma uplašen jer su talibani veoma grubi prema običnim građanima, zbog čega namerava da napusti svoj dom.

Dodaje i da su mnogi građani uplašeni jer su talibani obećali da će kažnjavati sve one koji su na bilo koji način sarađivali sa avganistanskom vojskom, a takvih je, prema rečima Tahirija, dosta.

Talibani na 50 kilometara od Kabula

Pripadnici pokreta Taliban udaljeni su 50 kilometara od Kabula, izjavio je za Sputnjik predsednik italijanske humanitarne organizacije „Pangea“ koja radi u Avganistanu Luka lo Presti. Talibani su prethodno zauzeli Knadahar i sada žestoko napreduju ka avganistanskoj prestonici čiji pad u ruke ekstremista mnogi predviđaju, za nekoliko dana, a po mnogima, u pitanju su čak i sati!

On je rekao da su u Kabulu ostala 22 zaposlena u ovoj organizaciji – Avganistanke koje pomažu „hiljadama lokalnih stanovnika“, uglavnom ženama i deci. Podrška se tiče medicine, mikrokreditiranja i obrazovanja dece.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija