• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.08.2021

10:39

MLADE AVGANISTANKE PREKLINJU AMERIČKE VOJNIKE ZA POMOĆ, ONI IH SAMO GLEDAJU! Potresan snimak sa aerodroma u Kabulu! /VIDEO/

Tanjug/AP

Vesti

MLADE AVGANISTANKE PREKLINJU AMERIČKE VOJNIKE ZA POMOĆ, ONI IH SAMO GLEDAJU! Potresan snimak sa aerodroma u Kabulu! /VIDEO/

Podeli vest

Društenim mrežama kruži potresan snimak na kojem se vidi kako žene na aerodromu u Kabulu preklinju američke vojnike da im dozvole da se ukrcaju u avione za evakuaciju iz Avganistana

Iako su talibani osvajanjem Avganistana i ulaskom u Kabul najavili da će ženama garantovati sva prava u okviru šerijatskog zakona, dodajući da mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu, to nije ni malo nije ulilo poverenje devojkama koje strahuju od zlostavljanja i iživljavanja talibanskih boraca.

Na snimku se vidi kako avganistanske devojke mole američke trupe da im dozvole da napuste Avganistan, dok ih vojnici samo mirno posmatraju. One znaju šta ih čeka sada kada su talibani zauzeli većinu države i kakav ih život očekuje pod strogim šerijatskim zakonom. Biće im dozvoljeno da se školuju samo do 12. godine, a potom će morati da se udaju.

Foto: Printskrin Tviter

Avganistanke mole vojnike SAD za spas

Talibani su u nedelju ušli u prestonicu Avganistana, Kabul. Nakon toga organizovana je hitna evakuacija diplomata, a hiljade uplašenih građana su pohrlile na sve granice i aerodrom u Kabulu.

Do sada je iz Avganistana vojnim avionima evakuisano više od 2.200 diplomata i ostalih civila, rekao je danas Rojtersu neimenovani zapadni bezbednosni zvaničnik.

"Nastavljamo vrlo brzim tempom, zasad nema logističkih propusta i do sada smo uspeli da evakuišemo nešto više od 2.200 diplomatskog osoblja, stranih pripadnika obezbeđenja i Avganistanaca koji su radili za ambasade", rekao je izvor britanske agencije.
 

 

Prema njegovim rečima, još nije poznato kada će ponov početi da se obavljaju civilni letove. Zvaničnik nije izneo tačanbroj Avganistanaca koji su evakuisani, niti je objasnio da li je među 2.200 ljudi koji su napustili zemlju i više od 600 muškaraca, žena i dece iz Avganistana koji su u nedelju uzleteli sa kabulskog aerodorma u rpetrpanom američkom teretnom vojnom avionu C-17.

Talibani, koji su se od svrgavanja 2001. godine trudili da iz zemlje isteraju strane trupe, zauzeli su Kabul u neđelju nakon munjevite ofanzive, nakon što suse zapadne zemlje, predvodene SAD, povukle prema sporazumu koji je uključivao obećanje talibana da ih neće napadati prilikom povlačenja.

Americke snage koje upravljaju aerodromom morale su da prekinu letove u ponedeljak nakon što je hiljade uplašenih Avganistanaca preplavilo aerodrom pokušavajući da odletei iz zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Jadne mole amere da ih vode sa sobom, jer znaju šta ih čeka. Dobro je ako znaju, ali o tome se trebalo ranije misliti. Ali valjalo je dok je trajalo. E, pa svemu dođe kraj, čak i emisiji "mini-max", kako bi rekao Milovan Ilić-Mini Max na kraju svoje emsije pre više od pola veka.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija