• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2021

12:41

RUSI NAPRAVILI VAKCINU PROTIV DELTA SOJA! Prve doze su već spremne, čeka se odluka

Reuters

Vesti

RUSI NAPRAVILI VAKCINU PROTIV DELTA SOJA! Prve doze su već spremne, čeka se odluka

Podeli vest

Rusi su napravili vakcinu protiv indijskog, odnosno delta soja koronavirusa, koji je postao dominantan u svetu i koji se širi znatno brže od svih prethodnih mutacija.

U pitanju je modifikovana vakcina "sputnjik V", napravljena od genetskih sekvenci indijske korone, koja se pokazala otporna na pojedina cepiva.


Još nije u upotrebi
Profesor Aleksandar Gincburg, direktor čuvenog moskovskog Instituta "Gamaleja", koji je proizveo "sputnjik V", izjavio je da je njegov tim napravio modifikovanu varijantu te vakcine. On je objasnio da je unapređena vakcina, takođe, vektorska i da je napravljena od genetskih sekvenci indijskog soja korone, kojom je inficirana ogromna većina pacijenata u svetu.


- Od početka jula Rusija ima veliki broj zaraženih i umrlih od korone, što je posledica širenja delta soja. Uveren sam da je taj soj prisutan u 100 odsto slučajeva u našoj zemlji. Nova vakcina napravljena je upravo od te mutacije. U frižideru već imamo prve doze modifikovanog cepiva i nadamo se da će ono pružiti efikasniju zaštitu od već postojećih formula - rekao je Aleksandar Gincburg, koji se ipak ogradio, navodeći da još niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je modifikovana vakcina efikasna dok ne bude urađeno istraživanje na ljudima.

Foto: ap photo

Delta soj je veoma zarazan i smanjuje efikasnost vakcina


On je otkrio da već postoji ogromno interesovanje farmaceutskih kompanija za vakcinu protiv delta soja, ali da se još ne zna kad će ona početi masovno da se daje stanovništvu.
- U svakom slučaju, indijski soj je očigledno opasniji od originalnog virusa i drugih mutacija, širi se velikom brzinom i apsolutno je dominantan u ovom trenutku na svim kontinentima. Postoje, naravno, i druge verzije korone, moguće je da će s vremenom mutirati i postati još opasnije nego delta, ali mi to u ovom trenutku ne možemo da znamo. Samo Bog i Čarls Darvin znaju kako funkcioniše evolucija - istakao je Gincburg.


Rekordne brojke
Inače, Rusija već mesec i po dana beleži rekordan broj novoobolelih i mrtvih od korone. Dnevno se u toj zemlji registruje više od 20.000 novih slučajeva i najmanje 800 mrtvih. Tako je od početka pandemije u Rusiji registrovano ukupno 6,7 miliona obolelih i 174.485 mrtvih.

 


Korona u Rusiji
6.705.523 zaražena
174.485 mrtvih


Ukinute drastične mere

Zbog nekontrolisanog širenja indijskog soja korone u Rusiji su u junu uvedene drastične protivepidemijske mere, uključujući i obavezan dokaz o vakcinaciji za ulazak na javna mesta. Međutim, mere su ublažene posle samo dve nedelje, jer su se vlasnici restorana, kafića i klubova pobunili zbog pada prometa. Otad neprekidno raste broj obolelih.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija