• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

07.10.2021

10:48

PROCURIO TAJNI DOKUMENT CIA, AGENTI IM POUBIJANI, MONOGI SU PROMENILI STRANU I SADA RADE ZA... Šta reći, SAD u šoku, sad bar zanaju da su truba...

Vesti

PROCURIO TAJNI DOKUMENT CIA, AGENTI IM POUBIJANI, MONOGI SU PROMENILI STRANU I SADA RADE ZA... Šta reći, SAD u šoku, sad bar zanaju da su truba...

Podeli vest

Procurili strogo poverljivi dokument CIA, koji je pokazao da je veliki broj njenih saradnika ubijen ili je promenio stranu

Dokument sugeriše da je američka kontraobaveštajna služba podcenila svoje rivale, dok je rukovodstvo agencije zabrinuto da se mora posvetiti veća pažnja zaštiti agenata, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Veliki broj stranih obaveštajaca CIA-e ubijen je, zarobljen ili se okrenuo ka suparničkim agencijama, navodi se u netipičnom i strogo poverljivom dokumentu poslanom svakom birou širom sveta, navodi Tajms.

Kontraobaveštajni zvaničnici službe upozorili su prošle nedelje da je više desetina špijuna kompromitovano ili pogubljeno u poslednjih nekoliko godina, što prema tvrdnjama izvora, predstavlja nagli porast takvih incidenata.

Procurili dokument uključivao je određeni broj agenata koje su ubile strane agencije - poverljivi detalj koji se, ističe Tajms, obično ne deli u tako široko rasprostranjenim dopisima.

Cilj je bio da se biroi podstaknu da poboljšaju zaštitne protokole i bezbednost, kažu bivši zvaničnici. Kao neki od razloga za neuspele misije istaknuti su loše obaveštajne veštine, previše poverenja u izvore, podcenjivanje stranih agencija kao i prebrzo regrutovanje doušnika - problem koji je u dopisu opisan kao stavljanje misije iznad pitanja bezbednosti.

Dok su tehnološki napredak kao što su biometrijska skeniranja, hakovanje i veštačka inteligencija uspešno primenile druge agencije za praćenje špijuna CIA-e, SAD su zadržale fokus na agentima gradeći mrežu pouzdanih doušnika koja bi, dodaje Tajms, trebalo da bude najbolja na svetu u prikupljanju i analizi.

Potvrđujući da je regrutovanje špijuna u drugim zemljama visokorizičan posao, dopis CIA-e koji je procurio u javnost, pokrenuo je pitanja koja muče agenciju poslednjih godina naročito jer su suparničke obaveštajne službe iz zemlja poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana hvatale doušnike CIA-e, a u nekim slučajevima pretvarale ih u dvostruke agente, piše Njujork tajms.

Upozorenje je, prema onima koji su ga pročitali, prvenstveno bilo usmereno na zvaničnike "s prve linije" - ljude koji su bili direktno uključeni u regrutovanje novih kandidata i proveru izvora, poručujući službenicima da se fokusiraju ne samo na regrutaciju, već i na bezbednosna pitanja.

Dopis koji je poslan u zadnjoj nedelji septembra sugeriše da je agencija podcenila svoje protivnike uz uverenje da su njeni agenti i špijunske veštine bolje od drugih obaveštajnih službi.

U BIH IZVRŠEN GENOCID NAD NA ISTINOM, ZA TO JE ODGOVORAN ZAPAD! Rusija i Srbija će razbijaju laži Sarajeva i dela međunarodne zajednice!

Međutim, dodaje Njujork tajms, rezultati studije pokazali su da su zemlje koje su na meti SAD takođe vešte u lovu na doušnike, dok su veštine agencije zarđale posle decenija fokusiranja na terorističke pretnje i oslanjanja na rizične komunikacijske sisteme.

Foto: AP/Marko Đoković/Fotomontaža

Ponekad, ističe njujorški list, doušnici koje otkriju rivalske obaveštajne službe ne budu hapšeni, već se angažuju kao dvostruki agenti koji dostavljaju dezinformacije CIA-i, kazali su bivši zvaničnici dodajući da su u tome posebno efikasni bili Pakistanci.

Dopis CIA-e upućen njenim stanicama i biroima širom sveta odražava opštu zabrinutost rukovodstva agencije da bi njeni operativni službenici trebalo da posvete više pažnje zaštiti svojih agenata, istovremeno uviđajući da moraju agresivno regrutovati špijune i doušnike kako bi izvršili svoju misiju prikupljanja obaveštajnih podataka, ističe Vašington post.

CIA je poslednjih godina pretrpela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže gde su, prema pisanju vašingtonskog lista, agenti verovatno otkriveni zbog kršenja tajnog komunikacijskog sistema agencije pomoću kojeg je komunicirala s agentima na terenu. List navodi da je CIA pokrenula lov na krtice 2011. pošto je jedan doušnik u Kini javio da su tamošnje vlasti otkrile sve koji pomažu američkoj vladi i da su potom prisilile agente da rade za njih.

SRPSKA JASNA, DOK SE NE ODRŽI VOJNA VEŽBA SA SRBIJOM, U BIH NEĆE VEŽBATI NI NATO! Banjaluka se ne šali, neće preći preko "uvrede"!

Pozivanjem na prethodne greške, dopis je verovatno trebalo da upozori sadašnje zvaničnike da ne ponavljaju greške iz prošlosti. Govoreći pod uslovom anonimnosti, ljudi koji su upoznati s nedavno objavljenim dopisom kažu da nije podstaknut nikakvim novim upadom unutar špijunske mreže, ali da je pokretač bio uspeh Pakistana da identifikuje veliki broj onih koji rade za CIA-u.

Istovremeno, dodaje vašingtonski list, CIA je pod ponovnim pritiskom da regrutuje i održava efikasne špijunske mreže u Pakistanu, posle povlačenja SAD iz susednog Avganistana i talibanskog zauzimanja zemlje. Bivši zvaničnici kažu da će održavanje mreže pouzdanih ljudskih izvora biti ključno za planove administracije predsednika Džoa Bajdena da prati terorističke pretnje bez vojnog prisustva na terenu, rekli su bivši zvaničnici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rus

pre 2 godine

Čitam ruske medije i one sadrže detaljne stručne analize a srpske su senzacionalističke, bez imalo stručne analitike. Zbog toga je Rusija velesila a Srbija provincija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija