• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.10.2021

11:35

MERKEL IZNENADILA IZRAELCE NA KRAJU POSETE "Ne gubite iz vida rešenje o 2 države"

AP/Photo

Vesti

MERKEL IZNENADILA IZRAELCE NA KRAJU POSETE "Ne gubite iz vida rešenje o 2 države"

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Izrael da ne "izgubi iz vida" potrebu za uspostavljanjem palestinske države, što je bila i glavna tačka diplomatskog razmimoilaženja o ovom pitanju punih 16 godina

Govoreći u jednom izraelskom istraživačkom centru, Merkel je pozdravila istorijske diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske zemlje - na čelu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je navela da sporazumi, poznati kao Abrahamovi sporazum, nisu izbrisali potrebu da Izrael postigne mirovni sporazum sa Palestincima, prenosi agencija AP.

Foto: Menahem Kahana/Pool via AP


- Ne smemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju priliku na život. Zato ne treba ni pod kojim okolnostima, čak i kada postaje sve teže zbog naselja, izgubiti iz vida pitanje rešenja o dve države - izjavila je Merkel na jednom panelu na Institutu za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu.

Podrška Merkelove rešenju o uspostavljanju dve države bila je jedna od ključnih “tačaka sporenja” sa izraelskim rukovodstvom tokom njenih 16 godina mandata, navodi AP.

Pristalice Abrahamovih sporazuma, čiji je posrednik bila administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, tvrde da su oni pomogli otklanjanju dugogodišnjeg uverenja da Izrael ne može uspostaviti veze sa arapskim svetom pre nego što postigne sporazum sa Palestincima.

 

Novi izraelski premijer odbacio je čak i pregovore sa Palestincima

 


Novi izraelski premijer Naftali Benet, pripadnik tvrde linije koji se protivi palestinskoj državi na teritoriji koju je okupirao Izrael, odbacio je mirovne pregovore sa Palestincima.

Umesto toga se zalaže za, kako kaže, pragmatičniji pristup poboljšanju životnih uslova Palestinaca kao načinu za smanjenje tenzija.

Foto: Menahem Kahana/Pool via AP


Merkel je pozdravila Benetove namere, ali je istakla da takav pristup neće biti dovoljan.

- Mislim da tako dugotrajno pitanje (sukob sa Palestincima) neće nestati sa dnevnog reda, čak i ako dođe do poboljšanja odnosa sa susednim arapskim državama - izjavila je kancelarka.

Tokom celokupne posete, Merkel je dočekivana kao pravi prijatelj Izraela, a njen dnevni red uključivao je sastanke sa izraelskim liderima i posetu nacionalnom spomeniku, Jad Vašem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija