• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

29.10.2021

09:03

SEDI VICEADMIRAL POSTAO HEROJ NACIJE KOJA JE U JANUARU BROJALA 300 MRTVIIH DNEVNO! Kako je uspeo da izvuče zemlju iz pakla kovida-19?!

Printskrin

Vesti

SEDI VICEADMIRAL POSTAO HEROJ NACIJE KOJA JE U JANUARU BROJALA 300 MRTVIIH DNEVNO! Kako je uspeo da izvuče zemlju iz pakla kovida-19?!

Podeli vest

Zahvaljujući njemu i visokoj stopi vakcinaciije koju je postigao, Portugalcima su od 1. oktobra ukinute gotovo sve epidemiološke mere. Nisu im više potrebne maske u zatvorenom, otvoreni su kafići, restorani, noćni klubovi

Čovek zaslužan za skoro stoprocentnu portugalsku vakcinisanost sa dve doze - 86.8 odsto stanovnika ove zemlje (ostatak od oko 13 odsto nevekcinisanih čine uglavnom deca mlađa od 12 godina), zove se Enrike Goveja i Melo.

Ovaj 60-godišnji viceadmiral u portugalskoj mornarici i bivši zapovjednik podmornice, a na čelo nacionalnog štaba zza vakcinaciju došao je s funkcije pomoćnika za planiranje i koordinaciju Glavnoga štaba portugalskih Oružanih snaga.

Zahvaljujući njemu i visokoj stopi vakcinaciije koju je postigao, Portugalcima su od 1. oktobra ukinute gotovo sve epidemiološke mere. Nisu im više potrebne maske u zatvorenom, otvoreni su kafići, restorani, noćni klubovi.

Kako u zemlji više praktično nema osobe koja treba da se cepi, Portugal se sad posvetio vakcinaciji starijih i imunokompromitiranih osoba trećom dozom, a kad i s time završe okreću se vakcini protiv gripa. Sve to deluje nestvarno spram januara kada je Portugal imao više od 300 smrti od kovida dnevno!

Enrike Goveja i Melo, glavni junak portugalske borbe protiv kovida-19, svojim mirnim i autoritativnim pristupom najpre je potpuno pobedio antivaksere, destruktivce i druge lovce u mutnom. I to izašavši im na ulični megdan, tokom protesta koje su na proleće organizovali. Kad su mu vikali da je ubica, on im je, u ratnoj uniformi, odgovarao da je virus pravi ubica, a da je on tu da ih od njega obrani.

 

Prethodno je formirao najuži tim od oko 30 vojnih stratega, matematičara i lekara koji su isplanirali pa potom uz pomoć vojske i lokalnih zvaniičnika sagradili operativnu terensku mrežu od više od 300 državnih punktova za vakcinaciju. Neki su bili u školama, a neki na stadionima, ali svi na javnim mestima i u javnim prostorima. Odmah na samom početku kampanje sankcionisao je i nekoliko slučajeva protekcije i pokušaja cepljenja preko veze i mimo reda.

Viceadmiralova profesionalnost, pravednost i pouzdanost brzo su, poput koncentričnih krugova na vodi, doveli do širokog nacionalnog poštovanja i građanskoga poverenja. U portugalskom uspehu s maksimalnom vakciinaciijom postoje i neki drugi faktori, kao što je strah od masovnoga umiranja koje su prethodno iskusili, a tu je i dobro iskustvo sa renijiim kampanjama cepljenja protiv smrtonosnih dečjih bolesti iz šezdesetih godina.

Ipak, svi su saglasni da je za današnji život pun optimizma i bez ograničenja u Portugalu ipak najzaslužniji harizmatični sedi viceadmiral, trenutno najuglednija javna figura u zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NORVEŽANI SE SPREMAJU ZA ZIMU! U Skandinaviji počeo novi talas
Planeta

NORVEŽANI SE SPREMAJU ZA ZIMU! U Skandinaviji počeo novi talas

Iako je nedavno došlo do ukidanja brojnih pandemijskih ograničenja, šefica Norveškog instituta za javno zdravlje Kamila Stoltenberg upozorila je da Oslo "mora da bude spreman za veći talas" pandemije korona virusa tokom zime, jer se već beleži porast broja novozaraženih

28.10.2021

17:00

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija