• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

04.11.2021

10:03

GOTOVA PENTAGONOVA ISTRAGA, ŠTA SADA?! Amerikanci su u Kabulu dronom ubili 10 ljudi, među njima sedmoro dece, mislite li da će iko za to odgovarati?!

Reauters

Vesti

GOTOVA PENTAGONOVA ISTRAGA, ŠTA SADA?! Amerikanci su u Kabulu dronom ubili 10 ljudi, među njima sedmoro dece, mislite li da će iko za to odgovarati?!

Podeli vest

Nisu prekršeni zakoni kad je američki vojni dron ubio deset civila, među njima sedmoro dece, 29. avgusta u avganistanskom glavnom gradu Kabulu, zaključeno je u istrazi američkog ministarstva obrane, prenose u četvrtak agencije

Na brifingu za novinare u sredu, general-pukovnik Sami Said, glavni inspektor vazdušnih snaga, rekao je da je njegov tim pregledao iste obaveštajne podatke dostupne timu koji je izveo napad, kao i njihovu komunikaciju.

"Nisam utvrdio kršenje zakona ili ratnog prava", rekao je Said, ali nije otkrio niti bilo kakvo pojedinačno ponašanje koje bi ukazivalo na nivo kriivičnog nemara. Pentagon je objavio tekst o nalazima izveštaja, ali ne i sam izveštaj koji je poverljiv, navodi nemačka agencija DPA.

Pentagon je najpre rekao da je cilj bio bombaš samoubica džihadističke Islamske države koji je predstavljao neposrednu pretnju vojnicima predvođenim SAD-om na aerodromu dok su dovršavali poslednju fazu povlačenja iz Avganistana.

Napad je izveden nakon napada bombaša samoubice IS-a koji je ubio 13 američkih vojnika i mnogo avganistanskih civila na aerodromu dok su očajnički pokušavali da napuste zemlju zbog povlačenja stranih vojnika i pobede talibana.

U istrazi glavnog inspektora vazdušnih snaga kaže se da su uzroci napada greške u postupanju i greške u komunikaciji, piše Rojters.

"To je žalosna greška. To je iskrena greška", rekao je novinarima general Sami Said.

Foto: AP/Tanjug

Kada je pregledao podatke i video snimke, Said je pronašao dokaze da je u blizini bilo dete otprilike dva minuta pre nego što je povučen okidač za napad dronom. Dodao je da je primetio prisutnost deteta dok je pregledavao snimke nakon incidenta i da bi ga u tom trenutku bilo lako propustiti.

Said nije preporučio disciplinske mere, ali je rekao da će na zapovednicima biti donošenje odluke o tome koje mere odgovornosti treba preduzeti, ako ih ima.

Steien Kvon, suosnivač i predsednik Nutrition and Education International, koji je bio poslodavac jednoj od žrtava, rekao je da je istraga "duboko razočaravajuća i neprimerena".

"Prema glavnom inspektoru, došlo je do greške, ali niko nije postupio pogrešno, a ja se pitam kako je to moguće?", rekao je Kvcon u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan

pre 2 godine

Gde bese borci za ljudska prava posebno oni za Navaljnog nesmu da pisnu da i oni nebi bili likvidirani.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija