• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.11.2021

10:01

KLJUČA NA GRANICI! Poljska optužila Belorusiju da ubacuje "pripadnike službe" na njenu teritoriju, Minsk se odmah oglasio!

Tanjug/AP

Vesti

KLJUČA NA GRANICI! Poljska optužila Belorusiju da ubacuje "pripadnike službe" na njenu teritoriju, Minsk se odmah oglasio!

Podeli vest

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz beloruske ambasade u Varšavi 8. novembra "da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od strane članova beloruske službe i o njihovoj umešanosti u migracionu krizu", prenosi ruska agencija TAS S.

Ministarstvo odbrane Belorusije je istaklo da Minsk smatra da su "sve optužbe koje je iznela Poljska neutemeljene i neosnovane", navodeći da veruje da "poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rešenje problema i namerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo".

Stotine migranata kampuje danas u blizini beloruske granice sa Poljskom, a Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da pređu u Evropsku uniju. Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na beloruskoj strani ograde od bodljikave žice.


Poljska granična služba potvrdila je Rojtersu da je oko 800 ljudi kampuje na beloruskoj strani ograde, što je deo grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama. Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Foto: Tanjug/AP

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Belorusijom, blizu mesta gde su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije, koje je posetio i poljski premijer Mateuš Moravjecki. Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susedna Litvanija najavila uvođenje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

Poljski zvaničnik je rekao da bi napetosti mogle porasti u narednim danima i da bi u tom slučaju mogla biti prihvaćena dodatna međunarodna pomoć. Očekuje se da će se ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim nacijama sastati kako bi razgovarali o današnjim tenzijama, potvrdio je poljski ambasador u UN.

Beloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutrašnjih poslova koji je naglasio da nijedan migrant nije prekršio zakon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAZREVA SUKOB VELIKIH RAZMERA!
Planeta

SAZREVA SUKOB VELIKIH RAZMERA!

Konflikt na granici Belorusije i Poljske može se pretvoriti u ozbiljan sukob. Poljska vojska ima šest sati da podigne borbenu gotovost, sve zbog grupe, izbeglica istina, mnogobrojne, koja je došla iz Iraka u nadi da će pronaći bolji život u Nemačkoj, navodi televizija „Zvezda“

09.11.2021

08:46

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija