• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

19.11.2021

20:05

NIJE KRIV! Oslobođen tinejdžer koji je iz poluautomatske puške ubio dvoje na protestima u Americi!

Tanjug/AP

Vesti

NIJE KRIV! Oslobođen tinejdžer koji je iz poluautomatske puške ubio dvoje na protestima u Americi!

Podeli vest

Porota u gradu Kenoši oslobodila je 18-godišnjeg Kajla Ritenhausa optužbi da je odgovoran za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaja da ubije trećeg, svojom poluautomatskom puškom, za vreme haotičnih protesta za rasnu pravdu 2020. u Viskonsinu, zaključujući da je tinejdžer reagovao u samoodbrani

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dve tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. u gradu Kenoši u kojem pretežno žive pripadnici radničke klase, preneo je Glas Amerike.

Suđenje Kajlu Ritenhausu je polarizovalo Ameriku i pokazalo duboke podele u društvu povodom kontroverznih pitanja kao što je pravo na posedovanje i nošenje oružja. Ritenhaus je poluautomatskim oružjem ubio 36-godišnjeg Džozefa Rozenbauma i 26-godišnjeg Entonija Hubera i ispalio metak koji je otkinuo deo ruke 28-godišnjeg Gejdža Groskrojca.

Porota, koja je donela presudu posle više od tri dana razmatranja, saslušala je sasvim suprotne narative odbrane i tužilaštva, koji su slikali veoma različitu sliku ponašanja optuženog tinejdžera tokom noći nereda.

Foto: Tanjug/AP

 

Odbrana je tvrdila da je Ritnehaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život. Predstavili su ga kao tinejdžera zainteresovanog za svoju zajednicu, koji je došao u Kenošu da brani privatnu svojinu posle nekoliko noći nereda u gradu južno od Milvokija.

Neredi su nastali nakon što je policija pucala u Afroamerikanca, DŽejkoba Blejka, koji je ostao paralizovan od struka naniže. Tužioci su Ritenhausa prikazali kao nesmotrenog "osvetnika" koji je provocirao nasilne situacije i nije pokazao nikakvo saosećanje prema muškarcima koje je upucao svojom puškom AR-15.
 

Foto: Tanjug/AP

Kaljova majka Vendi Ritenhaus sa olakšanjem sluša presudu sinu

Suđenje kojem je prisustvovala i Kajlova majka Vendi Ritenhaus uživo je prenošeno na nacionalnim TV kanalima, uz opširne analize i komentare. Mnogim Amerikancima je veoma stalo do prava na oružje, koje je zaštićeno Ustavom, iako je stopa oružanog nasilja u zemlji veoma visoka, a vatreno oružje lako dostupno.

Ritenahus, koji je i sam izašao da svedoči, rekao je da nije imao izbora i morao da otvori vatru da bi se zaštitio. On je heroj za neke konzervativce, koji se zalažu za široka prava na nošenje oružja i smatraju da je njegovo pucanje bilo opravdano. Mnogi sa leve strane spektra, međutim, vide mladića kao osvetnika i oličenje američke kulture oružja koja je potpuno van kontrole.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti postali su nasilni u mnogim američkim gradovima posle policijskog ubistva DŽordža Flojda u Mineapolisu, tri meseca pre događaja u Kenoši.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 2 godine

Kad bi ste pustili video kako ga gone i udaraju na zemlji nijedan Srbin bi mislio da je kriv...

sledeća vest

Vesti

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN
Politika

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas u Njujorku Orden srpske zastave drugog stepena Muhamedu Isi Abušahabu, izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru, stalnom predstavniku Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN.

27.09.2024

15:43

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?
Kolumne

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se 22.09.2024. na drugoj plenarnoj sesiji Samita o budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Održao je sjajan govor o tome kako Srbija ne želi da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti, istovremeno kritikujući „Woke“ („Vouk“ pokret).

27.09.2024

15:29

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija