• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

19.12.2021

17:01

(VIDEO) NAUČNICI NA NOGAMA, OVO MENJA SVE ŠTO ZNAMO O CRVENOJ PLANETI! Kreće kolonizacija Marsa, na planeti su otkrivene značajne rezerve vode

Vesti

(VIDEO) NAUČNICI NA NOGAMA, OVO MENJA SVE ŠTO ZNAMO O CRVENOJ PLANETI! Kreće kolonizacija Marsa, na planeti su otkrivene značajne rezerve vode

Podeli vest

Zajednička kosmička misija Evropske unije i Rusije otkrila je „značajne količine vode" koje leže neposredno ispod površine Marsa, a naučnici kažu da bi je budući istraživači mogli „lako iskoristiti"

Najveći kanjon u našem Sunčevom sistemu, Dolina marinera se nalazi južno od ekvatora Marsa i oko 10 puta je duži i pet puta dublji od Velikog kanjona Zemlje. Takođe krije vodeno telo veličine Holandije, objavila je Evropska kosmička agencija (ESA).

Vodu je detektovao "EksoMars trejs gas" obiter, zajednički projekat ESA-e i ruske kosmičke agencije "Roskosmos". Satelit je otkrio veliku količinu vodonika manje od metra ispod površine kanjona, a kako se molekuli vodonika vezuju za molekule vode, otkriće ukazuje da je tlo na toj lokaciji bogato vlagom, koje je verovatno u obliku leda.

- Otkrili smo da je centralni deo Doline marinera prepun vode - mnogo više vode nego što smo očekivali - napisao je Aleksej Malahov iz Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka.

- Ovo je veoma slično oblastima permafrosta na Zemlji, gde vodeni led trajno ostaje pod suvim tlom zbog konstantnih niskih temperatura"

(VIDEO) "PANCIR" OBORIO VIŠE OD 40 TURSKIH DRONOVA, A PUTIN I ERDOGAN SU KAO SAVEZNICI?! To ne važi u Siriji i Libiji, tamo su ljuti protivnici!

U saopštenju ESA navodi se da vodeni led obično isparava u ovoj oblasti Marsa zbog uslova temperature i pritiska u blizini ekvatora planete. Činjenica je da ova vodena površina veličine Holandije ne ukazuje na prethodno nepoznatu mešavinu atmosferskih uslova ili da se voda nekako dopunjuje.

Ovo otkriće nije prvi znak o postojanju vode na Marsu. Ledene kape pokrivaju njegove polarne regione, a prethodne misije ESA-e pronašle su potencijalne zalihe vode nekoliko kilometara ispod površine. Međutim, za najnovije otkriće vode ESA navodi da je mnogo „iskoristivija" i čini „Dolinu marinera još više obećavajućim ciljem za buduće misije istraživanja planete".

HAPSE I ZBOG IZGOVORENIH REČI! Berlinska policija razbila antikovid proteste! (VIDEO)

"Trejs gas"  orbiter lansiran je 2016. godine i počeo je da kruži oko Marsa dve godine kasnije. Projekat je prvobitno planiran kao saradnja između ESA i NASA-e, ali su evropljani ušli u partnerstvo sa "Roskosmosom" 2012. godine, nakon što je američki predsednik Barak Obama smanjio NASA-in budžet. Orbiteru će se 2022. godine pridružiti evropski rover i ruska površinska platforma, dok se potraga za prošlim životima na Crvenoj planeti nastavlja.

Podsetimo, postojaqnje značajnih količina vode prvi je i najvažniji preduslov za kolonizaciju Marsa!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srba st

pre 2 godine

Udarna vest iz US, prvo krecu elite, bogate porodice FED, Bili-vratar i ostali multimil jadnu zemlju ostavljaju domordcima da se kuvaju i gladuju, zed za desert !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17