• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2021

17:34

ŽESTOK NAPAD NEMICA NA PUTINA! Berbok i Lambreht se obrušile na Rusiju i njenog lidera, novopečene perjanice Berlina krenule u ofanzivu, na ovome neće ostati...

Reuters/AP

Vesti

ŽESTOK NAPAD NEMICA NA PUTINA! Berbok i Lambreht se obrušile na Rusiju i njenog lidera, novopečene perjanice Berlina krenule u ofanzivu, na ovome neće ostati...

Podeli vest

Dve nove nemačke ministarke, šefica diplomarije Analema Berrbok i ministarka odbrane Kristin Lambreht odmah na početku svojih mandata izrekle su ozbiljne pretnje na račun Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina

Novimenovana nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht pozvala je krajem decembra, pred polazak u posetu Litvaniji, na uvođenje jačih sankcija Rusiji koja je rasporedila dodatni broj vojnika blizu svoje granice sa Ukrajinom, a nekoliko dana ranije, njena koleginica, nova nemačka šefica diplomatije Analena Berbok upozorila je Rusiju da će platiti "visoku političku i ekonomsku cenu" ako preduzme bilo kakve vojne korake protiv Ukrajine.

Odgovorni za bilo koju agresiju treba da snose "lične posledice" rekla je Lambreht za nemački nedeljnik Bild am Zontag i dodala da Nemačka i njeni saveznici imaju "na meti" ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovo okruženje.

"Treba da iscrpimo sve mogućnosti diplomatskih i ekonomskih sankcija", dodala je ministarka, koja iz redova Socijaldemokrata, a na tu dužnost je stupila u decembru, kada je formirana nova vladajuća koalicija u Nemačkoj.

Rekla je da svaki dodatni korak treba da se sprovede u saglasnosti sa saveznicima.

U istom tonu nastupila je i Berbok, istakavši potrebu da se koordiniše zajednički evropski stav o gomilanju ruskih vojnih snaga blizu granice sa Ukrajinom. Rekla je da „nema pregovora o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“ i da prioritet mora biti izbegavanje vojne eskalacije.

Foto: Reuters

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok

"Rusija bi platila visoku političku i ekonomsku cenu za ponovno kršenje ukrajinske državnosti", kazala je Berbok tokom zajedničke konferencije za novinare sa francuskim ministrom za Evropu i spoljne poslove Žan-Ivom Le Drijanom.

Berbok je dodala da se rešenje može nači samo na diplomatskom putu i da su i ona i Le Drijan spremni da se angažuju po tom pitanju.

Ovako agresivan istup novopečenih nemačkih ministarki mnogi analitičari komentarišu kao deo berlinskog i briselskog kursa prema Moskvi, ali ne može da bude ne primećeno da su se "zaletele" i da će tek morat ida nauče kako se sa Rusijom i ruskim predsednikom razgovara.

Podsetimo, Nemačka je stopirala izdavanje dozvole gasovodu Severni tok 2 koji ide od Rusije, ispod Baltika do severne Nemačke i sasvim je izvesno, prema tvrdnjama Berlina, da neće biti odobrena u prvoj polovini 2022. Evropi zbog toga preti ozbiljna gasna kriza, sa nesagledivim posledicama poput nestašica, zaustavljanja rada fabrika, potpunog ekonomskog kolapsa i socijalnih nemira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baća

pre 2 godine

Jednom je neko od ruskih lidera rekao da se Nemci neće ujediniti sledećih 1000 godina jer su izazvali Drugi svetski rat. Pa, ujediniše se. I sada opet prete Rusiji. Tako to ide. Ja mislim da ove dve nemačke dame lupetaju i da će, pre svega, Nemačka platiti jednog dana onu najveću i najskuplju cenu.

maniks

pre 2 godine

Ove dve svabice mogu bratu Putinu samo da p....... ako im dozvoli.

dera

pre 2 godine

Petao koji rano kukuriče prvi završi u supi , za kokoške da ni ne govorim .

Mika

pre 2 godine

Kakve gadne kalasture! Tek se ispilile, pa udarile na Ruskog cara.! Moraju da pokazu svoju vaznost, jer su inace potpuno beznacajne. Ponavljaju kao papagaji sve ono sto cuju od svojih poslodavaca, ni jedne originalne ni suvisle misli. Samo kampanja i hajka, nije vazno da li se ne temelji ni na cemu. To je evropska unija, leglo nesposobnih i arhaicno naftalinskih, recikliranih birokrata!!!!!

zora

pre 2 godine

A kakvu cenu ste platili vi za krsenje Srpske drzavnosti, ubijanje civila i okupaciju teritorije Kosova i Metohije povampirene avetinje proslosti?

sunshine

pre 2 godine

Хајде Путине, размакни им бутине.

sledeća vest

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija