• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

26.12.2021

12:46

EVROPA UVODI NOVE MERE ZBOG KOVIDA TOKOM PRAZNIKA! Evo detaljnog pregleda svih zemalja gde su na snazi!

Freepik.com

Vesti

EVROPA UVODI NOVE MERE ZBOG KOVIDA TOKOM PRAZNIKA! Evo detaljnog pregleda svih zemalja gde su na snazi!

Podeli vest

Evropa u vreme praznika ponovo doživljava porast slučajeva koronavirusa, pa su mnoge države primorane da uvedu restriktivnije mere kako bi sprečili širenje infekcije

Neke države bile su primorane da strože mere uvedu zbog širenja omikron soja, koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi.

Vlasti apeluju na nevakcinisane, da se što pre odluče na taj korak, a mnogi su već započeli akciju vakcinacije dece.

BROJ OTKAZANIH LETOVA U SVETU NE PRESTAJE DA RASTE! A koronavirus i omikron soj NISU JEDINI RAZLOG ZA TO!

Ovo je detaljan pregled svih mera u Evropi koje su trenutno na snazi.

Nemačka uvodi 1G pravilo?

Vodeći nemački virusolog Kristijan Drosten ocenio je da sada "omikron soj korona virusa piše pravila", dodajući da je pitanje kojim merama će morati da se vodi borba protiv novog talasa.

On kaže da postoji mogućnost uvođenja "1G" pravila, a to znači da bi pune slobode mogli da uživaju samo vakcinisani.

Drosten je kazao da, iako omikron kod vakcinisanih i izlečenih izaziva lakša oboljenja, treba računati na veliko opterećenje po zdravstveni sistem i kritičnu infrastrukturu zbog brzog širenja ovog soja.

- Moramo sada sačekati da vidimo kako deluju aktuelne mere - kazao je on dnevniku "Zidojče cajtung".

Ukoliko ne budu delovale, prema njegovim rečima, neophodno je razmišljati o uvođenju "1G" pravila, pri čemu "G" mora značiti "buster" doza.

Rumunija rasteretila mere

Vlada Rumunije ublažila je 8. decembra mere koje su na do tada bile na snazi, nakon što je broj novozaraženih počeo da opada.

Rasterećenje mera uključuje ukidanje policijskog časa i obavezno nošenje maski na otvorenom.

Uoči sezone praznika vlada je pooštrila ograničenja na putovanja, pa je za sve koji dođu u zemlju obavezno testiranje na korona virus.

Ovo rasterećenje dolazi nakon najmrtonosnijeg talasa kada je beleženo više od 15.000 zaraženih, dok je stopa vakcinacije ostala ispod 40.

Slovačka uvela vanredno stanje

Slovačka je nedavno proglasila vanredno stanje koje će biti na snazi 90 dana nakon naglog porasta broja zaraženih.

Za većinu događaja je neophodna kovid propusnica koja dokazuje da je osoba revakcinisana, da ima negativan PCR ili da je u poslednjih šest meseci preležala virus.

Neke maloprodajne radnje poput prodavnica tehnike, obuće ili kućnih proizvoda mogu biti otvorene samo do 20 časova.

OVO SU SIMPTOMI OMIKRON SOJA KORONE! Nemojte ih ignorisati, odmah se javite lekaru!

U Austriji na snazi 2G plus pravilo

U Austriji je na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kom, bez karantina, mogu ući samo oni koji ispunjavaju takozvano "2G plus" pravilo ili su primili buster dozu.

Prema novoj uredbi u zemlju mogu ući samo osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovida 19, ali uz negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv koronavirusa oslobođeni su testiranja PCR testom.

Ko u Austriju ulazi bez PCR testa, a nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin.

Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim pi-si-ar testom urađenim u Austriji.

Uz to, za one koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju bez karantina, moraju da se elektronski registruju uoči putovanja.

Od te mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posedovati lekarski atest.

Takođe postoje i specijalna pravila za decu.

Naime, deca ispod 12 godina izuzeta su od tih mera, i ona moraju u karantin i registrovati se elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju.

Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje "3G" pravilo, pri čemu u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija