• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Srna

31.12.2021

19:00

AMERI, TO JE ODLIČNA IDEJA, PROVEDITE JE U DELO! Vašington razmišljao o otcepljenju Srpske i pripajanju Srbiji! ŠOK OTKRIĆE, SARAJEVO ĆE POLUDETI...

Vesti

AMERI, TO JE ODLIČNA IDEJA, PROVEDITE JE U DELO! Vašington razmišljao o otcepljenju Srpske i pripajanju Srbiji! ŠOK OTKRIĆE, SARAJEVO ĆE POLUDETI...

Podeli vest

Amerika je ozbiljno razmišljala da dozvoli Republici Srpskoj referendum o otcepljenju dve do tri godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponudi stvaranja konfederacije Srpske sa tadašnjom Jugoslavijom kako bi obezbedila završetak rata u BiH pre 1996. i američkih izbora

Kako prenosi Srna, ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995. godine koji je Sendi Berger, savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, poslao državnom sekretaru Medlin Olbrajt i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o predlozima kako okončati konflikt.

U dokumentu pod nazivom „Izlazna strategija za BiH", a koji je pre dva dana pomenuo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, navedena su dva moguća scenarija za završetak rata.

Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995.

Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti pre američkih predsedničkih izbora 1996. godine.

- Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju posle povlačenja - napisao je Berger.

OVO JE VEST KOJU KAO "OZEBLI SUNCE" ČEKAJU I SRBIJA I SVET! Ako svuda bude kao u Južnoj Africi, to će biti kraj pandemije - OHRABRUJUĆI NALAZI NAUČNIKA!

Berger je jasno upozorio da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995. godini, ali da je svestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Foto: AP/Fotoilustracija

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamenu za nešto kvalitetniju teritoriju.

PUTINU PUKAO FILM, NEĆETE SEVERNI TOK 2?! OK, IMAĆETE SNAGU SIBIRA 2! Evropa je matirana, ima samo jedan izbor - DA NA KOLENIMA MOLI RUSIJU!

U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

- Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dve do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubebde srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model - navodi se u dokumentu, prenela je RTRS.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija