• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

31.12.2021

18:15

OVO JE VEST KOJU KAO "OZEBLI SUNCE" ČEKAJU I SRBIJA I SVET! Ako svuda bude kao u Južnoj Africi, to će biti kraj pandemije - OHRABRUJUĆI NALAZI NAUČNIKA!

Vesti

OVO JE VEST KOJU KAO "OZEBLI SUNCE" ČEKAJU I SRBIJA I SVET! Ako svuda bude kao u Južnoj Africi, to će biti kraj pandemije - OHRABRUJUĆI NALAZI NAUČNIKA!

Podeli vest

Stopa smrtnosti od omikron varijante virusa korona znatno je niža u poređenju s ranijim brojkama i iznosi 25 odsto u odnosu na brojke umrlih tokom prethodnih talasa virusa, pokazuju podaci velikog istraživanja o smrtnosti iz Južnoafričke Republike

Naučnici sa Univerziteta Pretorija i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoafričkoj Republici pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Čvane u pokrajini Gauteng, koji se smatra epicentrom omikrona, piše britanski Telegraf.

Smrtnost četiri puta manja

Otkrili su da je samo 4,5 odsto pacijenata koji su primljeni u bolnicu umrlo tokom talasa omikron varijante, u poređenju sa čak 21,3 odsto umrlih pre pojave omikrona.

- Ako bi se ti podaci preneli na svetski nivo, došlo bi do potpunog razdvajanja stope zaraženih i smrtnosti što bi označilo okončanje epidemije i ulazak u endemiju - zaključak je naučnog tima.

Nedavni podaci iz Velike Britanije pokazuju da je stopa smrtnosti pala na koeficijent 1,12 (1 umrli na 833 zaraženih) otkako se omikron pojavio, u odnosu na 3,3 (1 umrli na 30 zaraženih) prošle zime, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji tek za nekoliko nedelja, piše Telegraf.

Novo istraživanje iz Južne Afrike takođe pokazuje da je prosečan boravak pacijenata u južnoafričkim bolnicama tokom omikron talasa iznosio četiri dana. U prethodnim talasima virusa korona, prosečan boravak zaraženih pacijenata u bolnici bio je 8,8 dana.

ISTOK RUSIJE, JAPAN, SEVERNA I JUŽNA KOREJA, AUSTRALIJA SU VEĆ U 2022... Nova godina polako, merdijan po merdijan, prilazi i Srbiji!

Naučnici su takođe utvrdili da je kod čak 63 odsto hospitalizovanih pacijenata u talasu omikrona otkriveno slučajno, odnosno tek nakon prijema u bolnicu iz nekog sasvim drugog razloga.

Četiri puta manje ljudi na intenzivnoj nezi

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna nega takođe je bio daleko manji, jedan odsto, u odnosu na 4,3 odsto tokom ranijih talasa, a samo jedna trećina je imala upalu pluća, od čega je 72 odsto pacijenata imalo blage do umerene simptome.

Manje od polovine (45%) pacijenata moralo je da prima kiseonik, u poređenju sa čak 99,5 odsto u prvom talasu.

Najveći broj kreveta koje su u univerzitetskoj bolnici „Stiv Biko", u kojoj su zaposleni južnoafrički istraživači, zauzimali kovid pacijenti bio je tokom omikronskog talasa 108 i to 13. decembra 2021. godine, što je puno manje od najviše brojke tokom prethodnih talasa, kada je 13. jula 2021. godine bilo zauzeto 213 kreveta na vrhuncu delta talasa.

Foto: clipart

U istraživanje je bilo uključeno 466 pacijenata koji su primljeni u bolnički kompleks „Stiv Biko" od 14. novembra, a naučnici su ih poredili sa 3.967 pacijenata primljenih pre tog datuma.

- U talasu omikrona koji je krenuo iz grada Čvane umanjena je težina kliničkih slika, jer imamo manje smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu negu i skraćeno je trajanje boravka u bolnici. Postoje jasni znakovi da bi stopa zaraženih i prijema u bolnicu mogla u idućim nedeljama dodatno opadati u Južnoafričkoj Republici", napisali su autori studije u časopisu „Internešnel džurnal of infekšs dizizis".

PUTINU PUKAO FILM, NEĆETE SEVERNI TOK 2?! OK, IMAĆETE SNAGU SIBIRA 2! Evropa je matirana, ima samo jedan izbor - DA NA KOLENIMA MOLI RUSIJU!

Naučnici ističu da je prosečna starost primljenih u bolnicu znatno niža, 39 u odnosu na 49 za ranijih talasa, što je verovatno razlog manjeg broja slučajeva.

Naglasili su da su prethodno preboljenje i vakcinisanost pomogli u promeni kliničke slike virusa, ali da ne mogu isključiti mogućnost da je omikron jednostavno bezazlenija varijanta virusa korona.

Oko 66,7 odsto stanovnika Čvanea ima antitela na kovid, iako je vakcinisano samo 36 odsto odraslih između 18 i 49 godina, te 58 odsto starijih od 50 godina

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija