• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.01.2022

10:34 >> 11:01

(FOTO) NEMAČKA ŠAMARČINA LONDONU, BRITANCI DOBILI PO NOSU! Berlin zabranio prelet avionima koji su nosili oružje za Ukrajinu, procurila mapa leta: NEMAČKA JE UZ PUTINA!

Printskrin

Vesti

(FOTO) NEMAČKA ŠAMARČINA LONDONU, BRITANCI DOBILI PO NOSU! Berlin zabranio prelet avionima koji su nosili oružje za Ukrajinu, procurila mapa leta: NEMAČKA JE UZ PUTINA!

Podeli vest

Britanija je Ukrajinu snabdela lakim protivoklopnim oružanim sistemima, kao i dodatnim vojnim instruktorima. Rusija smatra da je to veoma opasno, kao i Nemačka, koja je zabranila britanskim avionima sa tom pošiljkom prelet preko svoje teritorije

Britanija je u ponedeljak uveče poslala najmodernije oružje Ukrajini. Rusija to smatra otvorenom provokacijom, ali i Nemačka, koja je britanskim avionima sa pošiljkom oružja zabranila prelet preko svoje teritorije.

Bezbednosna pomoć?!

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je Ukrajini poslata "pomoć" zbog pretećeg ponašanja Rusije, koja je nagomilala više od 100.000 vojnika na svojim zapadnim granicama, kao i tenkove i artiljeriju.

- Ovo je upozorenje predsedniku Vladimiru Putinu da bi mogao da izbije veoma, veoma krvav rat. Britanija je Ukrajini poslala novi paket bezbednosne pomoći kako bi ta zemlja povećala svoje odbrambene sposobnosti. Odlučili smo da Ukrajinu snabdemo lakim protivoklopnim odbrambenim oružanim sistemima. Osim toga, mali broj britanskih vojnika takođe je poslat u Ukrajinu, gde će obučavati tamošnju vojsku - kazao je Volas, koji nije precizirao koje je oružje poslato, kao ni tačan broj vojnika.

Britanski mediji pišu da su Ukrajincima, između ostalog, poslati ručni raketni bacači, poput protivoklopnog sistema AT4, kalibra 84 milimetra. U pitanju je sistem koji služi za uništenje tenkova, oklopnih vozila, helikoptera i drugih letelica koje lete nisko.

Foto: Printskrin

To i ostalo oružje prevezeno je sa dva transportna aviona C-17, kojima je Nemačka zabranila prelet preko svoje teritorije, pa su morali da lete preko Danske, Baltičkog mora i Poljske da bi došli do Ukrajine. Zvanični Berlin se, naime, sve vreme oštro protivi naoružavanju ukrajinske vojske jer smatra da to dodatno podiže tenzije. Budući da Nemci ne žele da učestvuju u podsticanju krvoprolića, zabranili su prelet britanskim vojnim avionima.

Podsetimo, britanski avioni su napravili veliki zaokret na ulasku u Nemačku, leteći severno oko dranica zemlje, a zamenik predsednika ukrajiske Vrhovne rade Aleksij Gončarenko  je na svom telegram kanalu pomalo cinično napisao da su britanski piloti zaobišli Nemačku kako ne bi nehotice izgubili živce i bombardovali gasovod Severni tok 2 . On je objavio i mapu lete britanskih aviona

S druge strane, Rusija je saopštila da snabdevanje Ukrajine oružjem ni u kom slučaju neće pomoći smirivanju tenzija.

- Ovo je izuzetno opasno i nikako ne doprinosi deeskalaciji situacije. Sve to samo povećava zabrinutost Rusije da bi u Ukrajinu moglo da stigne različito oružje od različitih proizvođača. Često se ispostavlja da je oprema koja biva isporučena ofanzivna, a ne defanzivna - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: AP/Photo

Kao u BiH i Srbiji

Da je britanski potez zaista opasan, smatra i bivši generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer. On upozorava da i najmanja iskra može izazvati rat.

- Moskvu je isprovocirala zapadna podrška Ukrajini u oblasti odbrane. Vidimo da su tenzije izuzetno visoke. Najmanji incident mogao bi da izazove rat, čak iako to nije nameravano. Jedna iskra mogla bi sve da zapali - rekao je Zanijer.

On je dodao da bi NATO u slučaju sukoba mogao da reaguje, iako Ukrajina nije članica tog vojnog pakta.

- Obaveza pružanja pomoći, prema Članu 5 NATO, odnosi se samo na države članice, pa se ne može očekivati da će Alijansa to koristiti za Ukrajinu. Međutim, u zavisnosti od razvoja na terenu, NATO bi mogao da promeni svoj stav i interveniše, kao što je to uradio u Bosni i Hercegovini 1995. i u Srbiji 1999 - podsetio je Zanijer.

Velike vojne vežbe Rusije i Belorusije

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije biće održane od 10. do 20. februara na teritoriji Belorusije u blizini granice sa Ukrajinom. Ruske trupe već su počele da pristižu u Belorusiju.
Trupe će vežbati suzbijanje spoljne agresije i borbu protiv terorizma, posebno ojačavanje delova granice na mogućim pravcima ilegalnog ubacivanja militanata na teritoriju Belorusije i presecanje kanala za snabdevanje oružjem i municijom. Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin izjavio je da će u cilju provere funkcionisanja jedinstvenog PVO sistema u zonu vežbi biti prebačeno 12 borbenih aviona "suhoj 35", dva diviziona sistema S-400 i jedan "pancir-S".

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija