• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ft.com

22.01.2022

14:16

AMERIKA I EVROPA SPREMAJU GASNI PLAN "B" ZA SLUČAJ DA RUSIJA ZAVRNE VENTILE! SAD poslale emisare na istok, imaju jedan zadatak, pitanje je samo - KO ĆE TO DA PLATI...

Reuters

Fudbal

AMERIKA I EVROPA SPREMAJU GASNI PLAN "B" ZA SLUČAJ DA RUSIJA ZAVRNE VENTILE! SAD poslale emisare na istok, imaju jedan zadatak, pitanje je samo - KO ĆE TO DA PLATI...

Podeli vest

SAD vode razgovore sa Katarom i drugim velikim izvoznicima gasa kako bi isplanirale vanredne mere u slučaju da ruska invazija na Ukrajinu poremeti snabdevanje Evrope gasom

Pregovori sa Katarom i državama članicama EU, usredsređeni na obezbeđivanje dodatnog tečnog prirodnog gasa pomorskim putem, postali su hitni nakon što su pregovori o bezbednosti na visokom nivou između Vašingtona i Moskve ove nedelje doneli minimalan napredak. Ovo je povećalo zabrinutost zbog sukoba koji bi mogao da utiče na snabdevanje gasom u vreme kada se Evropa već suočava sa rekordnim cenama. Međutim, zvaničnici su upozorili da ne postoji "magični štapić" koji bi rešio potencijalni nedostatak na Starom kontinentom koji je već zahvaćen energetskom krizom, navodi u Fajnenšel tajms u svojoj analizi.

„Razmatramo šta se može učiniti u pripremi za događaj, posebno usred zime sa veoma malim zalihama (evropskog prirodnog gasa) u skladištu. Razgovarali smo o tome šta se može dogoditi na tržištu, šta može pomoći... o stvarima koje sada možemo pripremiti ako dođe do eskalacije krize“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, prenosi Fajnenšel tajms.

Tenzije između zapada i Rusije su porasle pošto je Moskva, kako zapadni mediji javljaju, rasporedila oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici. SAD su zapretile ozbiljnim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju, dok su neki energetski zvaničnici optužili Kremlj da već koristi svoj izvoz gasa.

Fatih Birol, šef Međunarodne agencije za energetiku, rekao je prošle nedelje da Rusija ograničava isporuke gasa Evropi u vreme „pojačanih geopolitičkih tenzija“. Postoji bojazan da bi sukob mogao da dovede do daljeg pada isporuke gasa Evropi, koja se suočava sa rastućom krizom troškova života i rastućom inflacijom kako cene gasa rastu. Sa zalihama gasa na rekordno niskim nivoima za ovo doba godine, zvaničnici strahuju da bi se Evropa mogla suočiti sa industrijskim prekidima, stalnim nestankom struje ili čak gubitkom zaliha energeata ako ruski izvoz naglo padne nakon invazije. Visoki zvaničnik u administraciji Džoa Bajdena priznao je da bi postojeći ugovori između izvoznika TPG (tečnog prirodnog gasa) i azijskih kupaca mogli da zakomplikuju napore za preusmeravanje snabdevanja u Evropu.

„Ne postoji magični štapić“, rekao je zvaničnik. „Sve je to zaista komplikovano. Tražim da se to uradi u okviru tržišta i komercijalnih uslova“.

Zvaničnik je dodao da je postalo sve jasnije da je Rusija stezala isporuke gasa poslednjih meseci kako bi stekla kontrolu nad evropskim prestonicama.

Foto: Pixabay

"Ovo nije tržišna situacija sa kojom imamo posla. To nisu tržišne sile. Ovo su izmanipulisana tržišta", rekao je zvaničnik.

Oslanjanje Evrope na ruski gas zakomplikovalo je napore da se predstavi jedinstven front protiv "pretnji" Moskve. Većina posmatrača očekuje da Rusija izbegne potpuno smanjenje izvoza, postoji zabrinutost da bi i dalje mogla dodatno da smanji snabdevanje ili da bi infrastruktura za izvoz gasa u Ukrajini mogla biti oštećena sukobom. Menadžeri energetike su takođe upozorili na potencijalni efekat američkih sankcija nakon što je Bajden ove nedelje rekao da bi kaznene mere mogle uključivati sprečavanje ruskih banaka da posluju u američkim dolarima – glavnoj valuti globalne trgovine robom.

Izvršni direktor energetske industrij, koji je insistirao da mu se ime ne objavi, rekao je da će se Evropa gotovo sigurno suočiti sa ekstremno visokim cenama u slučaju poremećaja koji može zahtevati koordinisanu akciju vlade za nabavku morskog TPG tereta. Svakako, to će, zaključuje FT, najbolje na svojoj koži osetiti poreski obveznici širom Starog kontinenta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Novi

pre 2 godine

Amerika i Engleska će napasti Rusiju. Hoće da je pobede uz pomoć Ukrajine, Poljske i drugih manjih satelitskih zemalja. Tako su iskoristili Srbe u prvom a Ruse u drugom svetskom ratu da pobede Njemce.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija