• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt. com

25.01.2022

11:52

EVROPA BACA AMERIKU POD NOGE - NEĆE BITI SANKCIJA RUSIJI! Erik Zemur najavljuje veliki zaokret, SAD su pokušale da odvoje Moskvu od Pariza i Berlina, ali stvari se sada menjaju...

AP/Photo

Vesti

EVROPA BACA AMERIKU POD NOGE - NEĆE BITI SANKCIJA RUSIJI! Erik Zemur najavljuje veliki zaokret, SAD su pokušale da odvoje Moskvu od Pariza i Berlina, ali stvari se sada menjaju...

Podeli vest

Francuska bi trebalo da radi na poboljšanju svojih veza sa Rusijom uklanjanjem sankcija i okretanjem od američkog uticaja, izjavio je desničarski kandidat u predsedničkoj trci u toj zemlji Erik Zemur, dok tenzije rastu širom istočne Evrope

Govoreći za televizijski kanal France 5 u nedelju, Erik Zemur je predložio da, ako bude izabran za predsednika, „neće više biti sankcija Rusiji“. On je takođe sugerisao da bi država mogla da pokaže „prijateljske signale“ ukidanjem kaznenih mera.

Predsednički kandidat, poznat po svojim ekstremno desničarskim i nacionalističkim stavovima, dodao je da Pariz treba da bude „prijatelj sa Rusijom“ i da prestane da bude „oruđe Sjedinjenih Država“. Prema njegovim rečima, Vašington pokušava da suprotstavi evropske zemlje Moskvi.

„SAD pokušavaju da odvoje Rusiju od Francuske i Nemačke, i svaki put kada se približe jedni drugima, Amerikanci pronađu način da ih podele“, rekao je on.

Zemurove primedbe dolaze ubrzo nakon što je sadašnji francuski lider Emanuel Makron označio početak predsedavanja svoje zemlje EU pozivajući na izgradnju novog „evropskog poretka“ zasnovanog na pravilima, bez pretnji, prinude i sfera uticaja.

„I za nas i za Rusiju, zarad bezbednosti našeg kontinenta koji je nedeljiv, potreban nam je ovaj dijalog“, rekao je Makron prošle nedelje, dodajući da on treba da bude „iskren i zahtevan… u suočenju sa destabilizacijom, mešanjem i manipulacija.”

Tenzije između Moskve i zapadnih zemalja rastu poslednjih nedelja, a nekolicina lidera i medija navodi da se ruske oružane snage gomilaju na zajedničkoj granici sa Ukrajinom uoči invazije, što je Kremlj više puta negirao.

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Francuski predsednik Emanuel Makron

Govoreći prošlog četvrtka na konferenciji za novinare, američki predsednik Džo Bajden je zapretio da će uvesti embargo bez presedana Moskvi ako njene trupe krenu u ofanzivu. „Ovo je sve samo ne šetnja za Rusiju. U vojnom smislu, oni imaju ogromnu superiornost u odnosu na Ukrajinu, ali će platiti veliku cenu“, rekao je on.

Zemur, novinar i esejista, novo lice na francuskoj desničarskoj političkoj sceni, kažnjen je sa 11.400 dolara (10.000 evra) ranije ovog meseca zbog podsticanja mržnje prema migrantima u izjavama koje je dao na televiziji u septembru 2020.

Govoreći o ulasku maloletnika bez pratnje u zemlju, novinar je rekao: „Oni nemaju razloga da budu ovde; oni su lopovi, oni su ubice, oni su silovatelji, to je sve što rade, treba ih vratiti."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija