• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.01.2022

08:29

AFERA "VICEADMIRAL ŠENBAH" DRMA EVROPU! Kako je šef nemačke mornarice izjavom o Rusiji i Krimu razbucao licemerni Zapad i pokazao svetu da i tamo ima onih koji misle svojom glavom

Printskrin Yotuube

Vesti

AFERA "VICEADMIRAL ŠENBAH" DRMA EVROPU! Kako je šef nemačke mornarice izjavom o Rusiji i Krimu razbucao licemerni Zapad i pokazao svetu da i tamo ima onih koji misle svojom glavom

Podeli vest

Šef nemačke mornarice, viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah, podneo je ostavku nakon skandala u kojem se suočio sa optužbama da je previše promoskovski orijentisan

Govoreći na Institutu za odbrambene studije i analize Manohar Parrikar u Nju Delhijuu Indiji, Šenbah je tvrdio da Rusija, pod predsednikom Vladimirom Putinom, suštinski nije zainteresovana za preuzimanje ukrajinske teritorije, već je želela poštovanje Zapada.

Po njegovom mišljenju, Zapad treba da ponudi to poštovanje iz tri razloga: zato što bi to bilo lako, jer Rusija i njen lider to zaslužuju i zato što je Evropi potrebna Moskva kao saveznik protiv Kine.

Šenbah je takođe apelovao u ime religije, opisujući sebe kao posvećenog rimokatolika i tvrdeći da hrišćanski identitet Rusije ukazuje na potrebu za partnerstvom između zemlje i drugih uglavnom hrišćanskih naroda. Što se tiče Krima, on je bio iskren u svom uverenju da se neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu.

Razgovor je snimljen i postavljen na Jutjub, što je možda bilo kobno za njegovu karijeru. Da njegove izjave nisu bile tako lako dostupne, možda bi prošle nezapaženo.

Kada se saznalo, ove izjave izazvale su veliko zaprepašćenje, kako na međunarodnom nivou, tako i kod kuće, u Nemačkoj. Šenbah je, budući da je bio gotovo siguran da će biti razrešen, reagovao prvi i podneo ostavku koja je odmah prihvaćena.

Odgovor Ukrajine bio je brz: nemačka ambasadorka u Kijevu, Anka Feldhusen, pozvana je na ruzgovor.

Šta god da mislite o Šenbahovim izjavama, on postaje ikona potisnute „slobode govora“. Doduše, on ima pravo na svoja privatna mišljenja, ali je napravio ozbiljnu grešku što ih je pomešao sa svojom zvaničnom funkcijom, govoreći u punoj uniformi i obaveštavajući svoje indijske domaćine da će njegov govor odražavati i njegovo lično gledište i stanovište njegove vlade.

Bio je, u najmanju ruku, veoma neoprezan, što je i sam javno priznao sa više poštenja nego što su to pokazali mnogi odlazeći političari. I to je dovoljan razlog za povlačenje, jer svaki mornar, a posebno visoki viceadmiral, mora da izbegava da ostavlja utisak da se meša u prerogativ političkog rukovodstva, da određuje i artikuliše politiku, čak i – možda posebno – kada je ta politika manje nego ubedljivo.

U stvari, sadašnji slučaj je dokaz da nemački sistem vojno-političkih odnosa funkcioniše bolje od, na primer, britanskih ili američkih, gde su potpune političke izjave i brutalne intervencije vojnog vrha prilično uobičajene. Kada se, na primer, činilo da je tadašnji lider laburista Džeremi Korbin nadomak kabineta premijera, general britanske vojske zapretio je pobunom ako levica ikada dođe na vlast.

Foto: Reuters

Šenbah zaslužuje poštovanje i u pogledu načina na koji se nosio sa sopstvenom greškom, poneo se bolje od većine političara. Ali, šta je sa suštinom Šenbahovih primedbi? One zahtevaju pravljenje razlika. Njegov predosećaj da Rusija i Putin žele poštovanje ima mnogo smisla. Putin zaslužuje poštovanje kao lider velike zemlje. Ili, drugačije rečeno, šta god da mislite o njemu, njegovim stavovima i postupcima, njegova funkcija predsednika Rusije sama po sebi zahteva poštovanje. I, opet, i to ima savršenog smisla.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Ukrajina. Šenbahovi kritičari treba da ostanu pošteni. On, zapravo, nije doveo u pitanje politiku Kijeva i Zapada da zvanično ne priznaju Krim kao ruski. On je samo rekao da je vraćanje poluostrva pod de fakto kontrolu Ukrajine postalo uzaludna politika.

Možete se složiti ili ne složiti, ali ovde nema direktnog osporavanja zvanične linije Berlina – samo politički indiskretno ispoljavanje realizma na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme.

Ipak, ono što će u vezi sa aferom Šenbah biti najzanimljivije za buduće istoričare jeste očigledna neusklađenost između onoga što mnogi na Zapadu znaju da je činjenica i zapadnih narativ.

Nedostatak realizma u zapadnoj politici je ono na šta se Šenbah zaista spotaknuo. Bizarno je, na primer, da se jednostavna izjava o tome da se Rusiji i njenom rukovodstvu duguje elementarno poštovanje sada može pogrešno protumačiti kao da na neki način podriva jedinstvo i rešenost Zapada. Ako su te stvari tako krhke i alergične na stvarnost, Zapad ima mnogo više razloga za brigu od šefa nemačke mornarice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija