• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.01.2022

07:00

PUTIN ŠALJE RAKETE NA KUBU?! MOSKVA BRUTALNO ODGOVORILA NA NAGOMILAVANJE NATO TRUPA NA SVOJIM GRANICAMA!

Vesti

PUTIN ŠALJE RAKETE NA KUBU?! MOSKVA BRUTALNO ODGOVORILA NA NAGOMILAVANJE NATO TRUPA NA SVOJIM GRANICAMA!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da pošalje nuklearne rakete na Kubu kao odgovor na nagomilavanje NATO trupa i naoružanja u blizini granica njegove zemlje

On je u ponedeljak uveče telefonom razgovarao sa kubanskim predsednikom Migelom Dijaz-Kanelom o "strateškoj saradnji", te se veruje da su dvojica lidera već dogovorila razmeštanje ruskih strateških projektila na karipskom ostrvu, na pragu Sjedinjenih Država.

Ima više opcija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da su predsednici dve zemlje razgovarali u ponedeljak uveče, kad su tenzije između Rusije i zapada oko Ukrajine dostigle vrhunac najavom SAD da će poslati 50.000 vojnika na ruske granice.

- Vladimir Putin i Migel Dijaz-Kanel uskladili su svoje stavove o međunarodnim pitanjima. Svi znate da su odnosi između Kube i Rusije tradicionalno prijateljski, te je usklađivanje pozicija o međunarodnim i regionalnim pitanjima izuzetno važno za obe zemlje. Upravo o tome su dvojica lidera pričala - kazao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On nije ni potvrdio ni demantovao da su Putin i Dijaz-Kanel razgovarali o vojno-tehničkoj saradnji, ali je istakao da nije bilo reči o ponovnom otvaranju ruskih vojnih baza na Kubi.

GLUP, GLUPLJI, MAKEDONCI, ŠIPTARI... NUDE VOJSKU AMERIMA ZA RAT SA PUTINOM! Čak su i Hrvati rekli NE, nismo toliko poludeli!

- Diskutovano je o daljoj saradnji i akcijama dve zemlje u međunarodnoj areni u skladu sa strateškim partnerstvom i tradicionalnim prijateljstvom. Dogovoreno je jačanje odnosa dve zemlje kroz intenzivnije kontakte na različitim nivoima - kazao je Peskov.

Kadirov: Da sam Putin, odavno bih zauzeo Ukrajinu


Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je juče da bi odavno zauzeo Ukrajinu da je na Putinovom mestu, te da SAD koriste tu zemlju da na njenoj teritoriji postave vojnu bazu.
- Ako ima ljudi u Ukrajini, oni moraju da se suprotstave tome, a ako ih nema, onda Rusija mora da preduzme mere. Ako Amerika ili neko misli da je moguće uništiti Rusiju ili zauzeti i baciti našu zemlju na kolena, to se nikada neće dogoditi. Da sam na mestu predsednika, odavno bih zauzeo Ukrajinu, poslao trupe tamo, uspostavio red - rekao je Kadirov.

Analitičari kažu da bi ovoga puta Putin na Kubu mogao da pošalje svoje podmornice sa krstarećim raketama, pa čak i brodove sa hipersoničnim projektilima "cirkon". U tom slučaju ne bi bilo potrebe da Rusija ponovo otvara vojnu bazu na karipskom ostrvu, kakvu je imala do početka 90-ih godina.

AMERI JASNI, UGUŠIĆEMO PUTINA I RUSIJU! PORUČUJU I DA MOSKVA NE SME DA KORISTI GAS KAO ORUŽJE! Šta reći, ovde je neko žešće...

Razgovor ruskog i kubanskog lidera dogodio se nakon prošlonedeljnih spekulacija u zapadnim medijima da bi Putin mogao da postavi svoje nuklearne rakete u blizini američkih granica kako bi odgovorio na nagomilavanje vojske NATO u Istočnoj Evropi. Nagađalo se da bi ruski strateški projektili mogli da se nađu na Kubi i u Venecueli, koje imaju tradicionalno prijateljske odnose sa Moskvom. Povodom tih spekulacija ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da će agresivni potezi Rusije, poput postavljanja raketa u Latinskoj Americi, naići na oštar odgovor Vašingtona. Ona, međutim, nije precizirala šta bi taj odgovor mogao da bude.

Kao 1962. godine

Ukoliko se najnovije spekulacije obistine, to ne bi bio prvi put da se ruske rakete nađu na pragu Sjedinjenih Država. Godine 1962. SSSR je svoje balističke rakete postavio na Kubi kao odgovor na američko razmeštanje projektila u Turskoj i Italiji. 

MILANOVIĆU, SRBINE! KO OD HRVATA BUDE GLASAO ZA SANKCIJE DODIKU JE IZDAJNIK! Lider RH udario na EU, a Sarajevo i Bakir su na aparatima...

Svet je tada skoro dve nedelje, od 16. do 29. oktobra, bio na korak od trećeg svetskog rata. Posle napetih pregovora između tadašnjeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova i predsednika SAD Džona Kenedija, SSSR je pristao da ukloni rakete sa Kube. U zamenu za to Amerikanci su sklonili svoje rakete iz Turske.

Kubanska raketna kriza 1962.

- trajala 13 dana, od 16. do 29. oktobra 1962.
- predsednik SSSR Nikita Hruščov razmestio balističke rakete na Kubi, na zahtev Fidela Kastra
- to se dogodilo nakon neuspele invazije SAD na Kubu 1961. i postavljanja američkih raketa u Italiji i Turskoj
- Amerika je 22. oktobra postavila pomorsku blokadu oko Kube da ne bi dozvolila dopremanje dodatnih sovjetskih raketa i zahtevala od SSSR da razmontira svoje sisteme na karipskom ostrvu
- posle napetih pregovora između Hruščova i tadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija, SSSR je pristao da skloni rakete sa Kube
- u zamenu za to SAD su sklonile svoje rakete iz Turske i obećale da nikad više neće napasti Kubu
- nakon toga, zbog velikih tenzija, ustanovljena je takozvana "crvena linija", direktna telefonska veza između Moskve i Vašingtona

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija