• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

27.01.2022

11:04

POGORŠENJE ISTOČNE KRIZE! Kijev razbesneo Erdoganov poziv Putinu i mračna prognoza o "okupiranoj Ukrajini", TREBA DA POKAŽEMO PUTINU DA NEMAMO SLABU TAČKU!

Vesti

POGORŠENJE ISTOČNE KRIZE! Kijev razbesneo Erdoganov poziv Putinu i mračna prognoza o "okupiranoj Ukrajini", TREBA DA POKAŽEMO PUTINU DA NEMAMO SLABU TAČKU!

Podeli vest

Turska se ponudila da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine. Dok se čeka odgovor iz Moskve, oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova i poručio da Kijev želi mirno rešenje ali da će, u slučaju napada Rusije, uzvratiti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u intervjuu za NTV rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Tursku, s predlogom da ugosti obe strane kako bi se pronašao diplomatski put za mir.

"Očekujem odgovor Moskve", rekao je turski predsednik i dodao da je potreban dijalog povodom ruske zabrinutosti za bezbednost, ali i da je potrebno objasniti Moksvi da neki od njenih zahteva nisu ostvarivi.

"Nadam se da Rusija neće izvesti oružani napad ili okupirati Ukrajinu. Takav korak ne bi bio mudar ni za Rusiju, ni za region. Postoji potreba za dijalogom u kom će se saslušati Rusija i ukloniti razlozi za njenu razumljivu zabrinutost", rekao je predsednik Erdogan dodajući da bi Turska morala da postupi kao članica NATO-a u slučaju napada.

Ankara ima dobre odnose i sa Mokvom i sa Kijevom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i aneksiji Krima. I dok tesno sarađuje s Rusijom na polju energetike, Ankara je Ukrajini prodala sofisticirane dronove, podseća RTS.

"Ponavljam sa smo spremni da uradimo šta je neophodno i preneo sam te poruke i predsedniku Putinu i predsedniku Zelenskom", rekao je Erdogan dodajući da su obe stane uveene u iskrenost i dobre namere Turske.

Ankara se još u novembru ponudila da bude posrednik, a prethodne nedelje su diplomatski izvori rekli da su i Ukrajina i Rusija otvorene za takvu ulogu Turske u rešavanju krize.

Erdogan je najavio da će početkom februara posetiti Zelenskog u Ukrajini, kao i da će se uskoro videti ili čuti s Putinom.

Foto: AP/Photo

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je prvi plan predsednika Rusije Vladimira Putina destabilizacija Ukrajine, bez korišćenja vojne sile. "Njemu treba da se pokaže da nemamo slabu tačku", poručio je Kuleba.

Kuleba da Ukrajina ne planira nikakvu ofanzivu, kao i da su posvećeni diplomatiji. Međutim, ako Rusija odluči da želi borbu, Ukrajina će uzvratiti, rekao je on.

"Pripremamo se za odbranu, sve rizike shvatamo ozbiljno, ali plan A je deeskalacija", rekao je Kuleba i dodao da je broj ruskih vojnika na granici sve veći, kao i da su u toku sajber napadi, kao i širenje dezinformacija.

Situacija na istoku Ukrajine pogoršala se poslednjih meseci. Kijev, Vašington i NATO navode da Rusi nagomilavaju snage na granici sa Ukrajinom, ali i u Belorusiji, i da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

Rusija to negira, ali traži bezbednosne garancije, između ostalog i to da Ukrajina neće postati članica NATO-a. Moskva je juče dobila pisane odgovore Sjedinjenih Država i NATO-a na tražene bezbednosne garancije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je odgovor u skladu sa onime što su javno iznosili, kao i da politika otvorenih vrata ostaje politika Alijanse.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija