• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

28.01.2022

20:24

BAJDEN VEĆ POSLAO NAJMOĆNIJE ORUŽJE NA PUTINA! Misija Amerike dobila zeleno svetlo, ali nešto ih brine: "KO KUPUJE RUSKO ORUŽJE..." ZAŽALIĆE!

Rojters/APfoto

Vesti

BAJDEN VEĆ POSLAO NAJMOĆNIJE ORUŽJE NA PUTINA! Misija Amerike dobila zeleno svetlo, ali nešto ih brine: "KO KUPUJE RUSKO ORUŽJE..." ZAŽALIĆE!

Podeli vest

Situacija oko Ukrajine opasno se zakuvava, a među poslednjim informacijama je i ta da su SAD poslale još jednu turu naoružanja u tu bivšu republiku SSSR, ne želeći da otkriju o čemu je tačno reč

Američki predsednik Džo Bajden ima tajni plan za Evropu i već je krenuo u njegovo sprovođenje, potvrdio je portparol Pentagona Džon Kirbi nakon što su mediji došli do podatka da je šef Bele kuće dao zeleno svetlo Pentagonu da na tlo Starog kontinenta u trenutku žestoko napetih odnosa na relaciji Zapad-Moskva pošalje najmoćnije jedinice koje poseduju SAD. 

Reč je o elitnim vazdušno-desantnim jedinicama, koje čine okosnicu vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i smatraju se najmoćnijim "ljudskim oružjem" Amerike.  

- Danas mogu da kažem da te snage uključuju jedinice 82. vazdušno-desantne divizije, 18. vazdušno-desantnog korpusa i 101. vazdušno-desantne divizije - otkrio je Kirbi tokom brifinga, prenose Novosti. 

S tim u vezi, pomenuo je i vojsku četvrte pešadijske jedinice, dodajući da ne planira da otkrije kompletan spisak Pentagona. On je, inače, saopštio i da SAD počinju sa isporukom novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje i ubojito oružje. Tako su internetom počeli da kruže snimci na kojima se vidi kako moćne snage pristižu na sam prag Ruske Federacije, što je samo dodatno pojačalo napestosti na tlu čitave Evrope, ali i u svetu. 

Kirbi, takođe, nije želeo da otkrije kakvo je sve oružje Vašington poslao Ukrajincima. Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su tokom proteklih dana poslale u Ukrajinu tri partije pomoći, teške gotovo 300 tona.

Istovremeno, američka administracija je iznela niz optužbi na račun Ruske Federacije, optužujući je za raspirivanje konflikta u Ukrajini i pripremu invazije na tu zemlju, a Tviter su preplavili snimci prozapadni orijentisanih medija na kojima se vidi kako navodno ruske snage gomilaju oružje na granici s bivšom republikom SSSR. Iskorišćeni su, pritom, i snimci prebacivanja jedinica PVO S-400 u Belorusiju, koji su poslati u tu zemlju za potrebe predstojećih vojnih vežbi početkom februara. 

Osim toga, SAD su otvoreno zapretile i svim ruskim saveznicima, posebno onim državama koje od te zemlje kupuju oružje. Kako je istaknuto iz Vašingtona, ukoliko se takav oblik saradnje s Moskvom ne prekine, a ruska strana izvrši invaziju na Ukrajinu, svi oni koji budu kupovali oružje od Rusije, snosiće posledice. 

- Bilo da govorimo o Indiji ili nekoj drugoj zemlji, pozivamo sve zemlje da izbegavaju nove velike kupovine ruskih sistema naoružanja - upozorio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je naveo da je američka administracija u kontaktu sa vlastima Indije o mogućnostima uvođenja sankcija u vezi sa isporukama ruskih PVO sistema S-400 toj zemlji.

- Što se tiče kupovine tog ruskog oružja, kao što sam i ranije govorio, još uvek nismo doneli neku odluku. Nastavljamo diskusiju sa indijskom vladom, uzimajući u obzir rizik od mogućih sankcija - konstatovao je portparol, ne etiketirajući druge zemlje po tom pitanju, iako je poznato da je i Turska, uprkos činjenici da je članica NATO, kupovala najmodernijne naoružanje od Rusije. 

Foto: AP/Tanjug

 

Novinari su tokom brifinga zamolili portparola da prokomentariše potencijalne aktivnosti Amerike u slučaju hipotetičkog razmeštanja ruskog oružja u Latinskoj Americi.

- Ako zaista budemo videli napredak u tom pravcu, naš odgovor će biti brz i odlučan - prokomentarisao je Prajs „mogućnost ruskog vojnog prisustva“ na Kubi kao odgovor na širenje vojnog prisustva zapadnih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojša Berak

pre 2 godine

Hajde bre ameri zaustavite se vise, da vas neki nobi Kolumbo nr bi ponovo trazio. Vi mozete na 400 km od Moskve a Rusija ne moze na Kubu i u Venecuelu. Vi ste izduvan balon. Pretite kako necete dati Rusima da stave rakete na Kubu i da cete reagovati a Rusija treba da aminuje svoje okruzenje vasim trupama i unistenje koje planirate. Ima da vas nema do 2025 kao ni EU ni Berlina ni Pariza ni Aviana ni Napulja.

vladimir

pre 2 godine

Da vam kažem, a nisam to što mislite, jedva čekam da "počne", a znate li zašto - Amerike više NEĆE biti! Obično kažu "nema pobednika" ali Amerika više neće postojati!

Amater

pre 2 godine

CITAM I NEVERUJEM STA ONI DAJU SEBI ZA PRAVO, KOME PRETE A POBEGLI IZ AVGANISTANA KAO PRAVE KUKAVICE I OSTAVILI NAROD NA MILOST I NEMILOST TALIBANIMA A SA SOBOM PONELI SAMO PELENE DA IMAJU DO KUCE DA MENJAJU.

larry12

pre 2 godine

Ovo je postalo nepodnosljivo. Samo jedan iskusan tim psihijatara, sociologa, antropologa, bi mogao shvatiti, koja je bolest u pitanju kod ovih potpuno poludjelih zapadnih insekata. Prosto pocinjem zeljeti, da ih Rusija uz pomoc Boga dragoga i dobrih, pravednih energija univerzuma potpuno sravni sa zemljom.

Mile lala

pre 2 godine

Nisu NATO trupe i SADisticke snage osposobljene, ooremljene i uvezbane da ratuju sa izbiljnim vojskama. Oni mogu da raruju samo protiv stostruko slabijih i potpuno neopremljenih jedinica i u slucaju da inaju pitpunu prevkast u cazduhu i kad naoadnuti nema nikakve PVO mogucnisti. I inace, kod njih se radi o potpuno nemoralnim vojnicima koji su skloni izvrsesenju svakog moguceg ratnog zlocina bez imalo gruze savesti. Cim udare na odlucan otpor, beze ko zecevi. Cisti kriminalci od vrha do dna. Sada samo koruste monenat da besprizorno zaduze isticne zemlje, prodajuci im zastarelo naoryzanje za skupe pare, i gurajuci ih u rat koji ce sigurno izgubiti, a ovi ce se drzari deeebeeelo po strani i u pozadini.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija