• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Borba.info

30.01.2022

17:55

BUGARI PRVI OTKAZALI POSLUŠNOST AMERIMA?! ODBILI DA IDU U RAT PROTIV PUTINA, a neće ni NATO vojsku u svojoj teritoriji!

Vesti

BUGARI PRVI OTKAZALI POSLUŠNOST AMERIMA?! ODBILI DA IDU U RAT PROTIV PUTINA, a neće ni NATO vojsku u svojoj teritoriji!

Podeli vest

Vlada u Sofiji poziva na diplomatsko rešenje ukrajinske krize, jačanje sopstvene vojske

Bugarska je "lojalni saveznik u NATO", a jedinstvo alijanse je najbolji odgovor na aktuelnu krizu oko Ukrajine, rekao je premijer Kiril Petkov, usred suprotstavljenih izveštaja o učešću Sofije u jačanju američke vojske u istočnoj Evropi.

Petkova vlada glasala je da sledi „bugarsku strategiju", za smanjenje tenzija između NATO-a i Rusije, uključujući „apsolutno sve opcije za rešavanje ovog spora diplomatskim putem", navodi državna novinska agencija BTA.

Strategija će se zasnivati na obnovi bugarske vojske, rekao je Petkov.

Ministar odbrane Stefan Janev objasnio je da će „glavni prioritet" biti ulaganje u izgradnju bataljonskog borbenog tima, jedinice od oko 1.000 vojnika.

Janev nije želeo da komentariše izveštaje Bugarskog nacionalnog radija, da Sofija neće prihvatiti raspoređivanje 1.000 američkih vojnika na svom tlu, ali da bi umesto toga bila u redu, sa francuskim trupama.

Ministar je rekao da se o tome nije razgovaralo na političkom nivou, navodi BNR.

Lokalni mediji su preneli da je Janev poslanicima rekao i da se bugarski vojnici neće boriti u Ukrajini bez odobrenja parlamenta, za šta on „ne očekuje".

(VIDEO) LONDON ČEKA DA PUTIN ISPALI PRVI METAK, ONDA KREĆE NA RUSIJU! Britanski premijer Boris Džonson preti, kako će reagovati Moskva?!

Ranije u sredu, CNN je izvestio da Bugarska, Mađarska i Rumunija pregovaraju sa SAD da prihvate po 1.000 američkih vojnika, kao deo napora Vašingtona, da "uveri" članice NATO-a u istočnoj Evropi i „odvrati" od navodne ruske invazije na Ukrajinu.

Američka obaveštajna služba najavljivala je takvu invaziju od kraja oktobra, iako je Moskva to odbacila kao „lažne vesti".

LNR NA NOGAMA! Ukrajinski specijalci stigli u Donbas!

Govoreći u utorak pred parlamentarnim odborom za odbranu, Janev je rekao da se ni Rusija, ni bilo ko drugi, ne spremaju za invaziju na Bugarsku i pozvao poslanike da „smanje tenzije, prestanu da čitaju stranu štampu i prestanu da spekulišu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

pametan potez nece da ratuju zarad glupih amera koji samo zele da ratuju od završetka drugog svetskog rata oni su samo tražili povod da negde zapocnu rat da bi se okoristili a ovi što su sa njima samo su ginuli

Mungosha

pre 2 godine

Bugarchetata izgubili WWI - WWII izgubiche i WWIII

Perica

pre 2 godine

Nije šija nego vrat! Oče Francuze neće amere?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija