• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

31.01.2022

09:23

GENIJALNI RUSI, SMISLILI NOVI NAČIN KAKO DA RASPRŠE "ROJ" neprijateljskih dronova! Iako jednostavni, DELUJU KAO...

Printscreen/Youtube/Najnovije vojne vesti

Vesti

GENIJALNI RUSI, SMISLILI NOVI NAČIN KAKO DA RASPRŠE "ROJ" neprijateljskih dronova! Iako jednostavni, DELUJU KAO...

Podeli vest

Stručnjaci Vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Rusije smislili su novi način borbe protiv roja malih dronova. Oni predlažu raspršivanje malih fragmenata municije iznad zaštićenog objekta iz specijalnog kvadrokoptera, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu "Rospatenta"

Prema informacijama sadržanim u materijalu, reč je se o minijaturnoj letelici opremljenoj kontrolnim blokom, višecevnim borbenim modulom i četiri teleskopska upravljača horizontalno okrenuta u stranu i međusobno povezana mrežom. Ta mreža "raspršuje" municiju u male fragmente koji lete u različitim pravcima.


Vojska objašnjava svrsishodnost tog pronalaska rastućom pretnjom napada rojeva dronova na važne objekte vojne i civilne infrastrukture.


Inteligencija "roja" predviđa koordinisane aktivnosti velikog broja "dronova-agenata" koji sarađuju međusobno i sa okruženjem. Uprkos jednostavnosti takve tehnike, bespilotne letelice u celini demonstriraju "izuzetno složeno" ponašanje, delujući kao jedan veliki organizam.

Zahvaljujući svojoj slaboj primetnosti, roj može da ima veliki uticaj na tok borbenih dejstava pomoću izviđanja i nanoseći iz vazduha udare po borbenim vozilama, kontrolnim punktovima, koncentraciji žive sile i tehnike, čak i uslovima suprotstavljanja sistema PVO i sredstava za radio-elektronsku borbu.


Prema mišljenju stručnjaka Vojnog univerziteta, postojeća sredstva za pružanje otpora rojevima dronova (protivvazdušna odbrana, radio-elektronsko ratovanje, baražni sistemi, lovačka i vojna avijacija i streljačko oružje) nisu u stanju da se adekvatno izbore sa ovim zadatkom, a osim toga, njihovo delovanje zahteva značajna sredstva.

 

 


Sistem opisan u dokumentu moći će da prikrije zaštićene objekte fragmentacionim poljem. U borbenom položaju, dron visi u vazduhu iznad objekta sa otvorenom mrežom. Mrežni senzori očitavaju kretanje napadačkog "roja" i šalju signal električnim kapsulama za punjenje višecevnog borbenog modula. Nakon toga sve njegove cevi pucaju u isto vreme, a ovako stvoreno fragmentaciono polje uništava neprijateljske dronove.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija