• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.02.2022

14:02

TAJVAN ŠOKIRAO POTEZOM! Nemačka na gubitku PET MILIJARDI DOLARA!

Pixabay

Vesti

TAJVAN ŠOKIRAO POTEZOM! Nemačka na gubitku PET MILIJARDI DOLARA!

Podeli vest

Tajvanska firma Global Vejfers, koja proizvodi silikonske pločice za kompjuterske čipove, više nije zainteresovana za kupovinu rivala Siltronika, sa sedištem u Minhenu, jer kreatori politike u Nemačkoj nisu uspeli da odobre sporazum na vreme

Odustajanje od sporazuma, koje je objavljeno jutros, dolazi u vreme kada mnoge zemlje nastoje da ojačaju svoj „tehnološki suverenitet“ kako ne bi morale da se oslanjaju na druge države u oblasti ključnih tehnologija kao što su poluprovodnici, izveštava CNBC. Evropa se trenutno u velikoj meri oslanja na SAD i Aziju, koje su dom tenoloških divova kao što su Samsung, TSMC i Intel.

„Ponuda Global Vejfersa za preuzimanje i sporazumi koji su nastali kao rezultat ponude neće biti realizovani i prestaju da važe“, saopštila je tajvanska firma.

Foto: Pixabay



Nemačko Ministarstvo ekonomije nije odobrilo sporazum vredan 4,35 milijardi evra (4,9 milijardi dolara) do utvrđenog roka 31. januara, što znači da predložena akvizicija ne može da se sprovede po planu.

„Nije bilo moguće završiti sve potrebne postupke kontrole u okviru revizije ove investicije, to se posebno odnosi na proveru odobrenja kineskih antimonopolskih vlasti, koje je dato tek prošle nedelje“, rekao je portparol nemačkog Ministarstva ekonomije za Rojters.

Preuzimanje, koje su regulatori u Kini odobrili 21. januara, omogućilo bi stvaranje drugog najvećeg proizvođača 300-milimetarskih pločica za čipove, iza japanske kompanije Šin-Etsu. Global Vejfers će morati da plati naknadu za raskid ugovora u iznosu od 50 miliona evra Siltroniku.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 2 godine

Cim je poceo proces izlaska GB iz EU rekao sam da ce GB i SAD gurnuti Evropu u rat sa Rusijom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija