• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2022

09:56

RUMUNIJA ĆE BITI TA KOJA ĆE AMERIKU GURNUTI U RUSKI AMBIS?! Kapetan Dandinkin upozorio šta čeka Vašington ako zaigra na opasnu kartu u Crnom moru, neka se sete šta se dogodilo pred Staljingradom

Vesti

RUMUNIJA ĆE BITI TA KOJA ĆE AMERIKU GURNUTI U RUSKI AMBIS?! Kapetan Dandinkin upozorio šta čeka Vašington ako zaigra na opasnu kartu u Crnom moru, neka se sete šta se dogodilo pred Staljingradom

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države rizikuju da ponove grešku nacističke Nemačke tražeći podršku Rumunije u vršenju pritiska na Rusiju, upozorio je penzionisani ruski kapetan prve klase Vasilij Dandikin

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku razgovarali su telefonom, a tema su bile zajedničke akcije za „odvraćanje ruske agresije na istočnom krilu NATO-a“. Obe strane su se složile da sarađuju po pitanjima bezbednosti u Crnom moru.

Kako je za ruske medije primetio Vasilij Dandikin, stanje rumunske mornarice nije baš za poželeti, ali ne može se okarakteristati kao najgore u Crnom moru. Rumunska mornarica je, na primer, superiornija od ukrajinske i ima pristojnu flotu deplasmanskih brodova. Međutim, SAD ne privlače sposobnosti vojnih brodova, već vojno-pomorske baze Rumunije.

„SAD su više zainteresovane za infrastrukturu i komunikacione veze Rumunije u Crnom moru. Pošto ova država može da koristi Crno more, za razliku od Amerikanaca koji tamo mogu da smeste ratne brodove ne duže od 21 dan, Vašington želi da koristi mogućnosti rumunskih pomorskih baza“, objasnio je kapetan Dandikin.

Pored korišćenja vojnih objekata, Vašington bi takođe mogao da krene putem jačanja rumunske mornarice kako bi povećao pritisak na rusku Crnomosku flotu. Sjedinjene Države to mogu učiniti slanjem sopstvenih zastarelih brodova, koje drže u rezervi.

„SAD mogu da prebace stare fregate. Jesu zastarele, ali ne toliko da se ne mogu koristiti. Ovo je isto pumpanje naoružanja kao u slučaju Ukrajine, samo se kopnene komponente prebacuju u Kijev, a ovde se radi o mornarici koja se može uveliko upotrebiti protiv Rusije. Ova opcija uvek postoji kod SAD“, rekao je Dandikin.

Foto: AP/Photo

Američka vojska u rumunskoj bazi Konstanca

Međutim, on upozorava da SAD rizikuju da sebi nanesu štetu usmeravanjem vojne saradnje sa Rumunijom protiv Rusije.

"Vašington može ponoviti grešku vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera, koji je u napadu na Sovjetski Savez zatražio podršku rumunskih trupa, ali je u njih polagao prevelike nade, što je postalo jedan od razloga poraza nacista u Staljingradskoj bici. Istorija uči. Rumuni su bili najslabija karika tokom Staljingradske bitke. Sada se istorija ponavlja, razvijajući se spiralno. Amerikanci gaze na iste grabulje", podsetio je vojni stručnjak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bara

pre 2 godine

Tacnonsam znao da nisu Nemci,Hrvati,Ukrajinci krivi za poraz nego neki drugi tj. Rumuni. Nemcinsu bili najslabija karika kod opsade a ne Rumuni iako.je sada neki nacista to preinacio . Nemci su otisli nespremni i puni govana da mogu da srede Ruse i Staljingrad pa kada su videli da oni nemaji muda i da su glupi gurnuli.su Rumune.koji.jesu bili spremni ali samo brojno a.me tehnicki i takticki jer su bili daleko ispod Nemaca .

Bobi

pre 2 godine

Ma koga interesuje sto buva prdi!!! Sta je rekao neki kapetancic!!!!

nesa151

pre 2 godine

Pre dve nedelje je pisaloa izjava RUMUNA DA NECE U RRAT PROTIV RUSA U UKRAJINU"Onda kauboji poslase kaznenu ekipu od 1000 vojnika i nesto tehnike.Kauboji NA RUMUNE NE RACUNAJTE njima kad spomenes RUSIJU odmah menjaju pelene!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija