• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

01.02.2022

18:37

U SUKOBU SA POLICIJOM POVREDILI JEDNOG Četvorocifren broj demonstranata ispred zgrade parlamenta u Pragu, uleteli specijalci (Video)

printscreen

Vesti

U SUKOBU SA POLICIJOM POVREDILI JEDNOG Četvorocifren broj demonstranata ispred zgrade parlamenta u Pragu, uleteli specijalci (Video)

Podeli vest

Oko 1.500 čeških antivakcinaša koji od jutra pred zgradom parlamenta u Pragu protestuju protiv usvajanja izmena pandemijskog zakona sukobili su se sa policajcima, povredili jednog, a morali su da intervenišu i specijalci za rasturanje demonstracija koji su uhapsili četvoro demonstranata, saopštila je Češka policija

Demonstranti su jutros pred zgradu parlamenta u kojoj poslanici u donjem domu usvajaju izmene pandemijskog zakona doneli sedam vešala, ovog puta bez napisa i imena ali su na njih obesili džakove sa peskom "privreda" i "prosveta".

Formalni organizator, inicijativa čeških ugostitelja "Crkao pas", namerava da demonstrira ispred parlamenta sve dok traje usvajanje pandemijskog zakona u nadi da će radikalni nacionalisti iz stranke "Sloboda direktna demokratija" uspeti u opstrukcijama za govornicom tako da izmene ne stignu da se usvoje i zakon ne produži pošto je na snazi samo da kraja februara.

 

 

Ako parlament ne bi stigao da izmeni zakon sve sanitarne mere u borbi protiv kovida-19 bi krajem februara prestale da važe. U Prag su antivakcinaši došli danas i na motorizovani protest, oko 300 automobila parkirali su za sada u centru grada blizu stadiona fudbalskog kluba Sparta u parku Letna ali obećali su da nigde neće blokirati saobraćaj u gradu.

Lider čeških ekstremista iz SPD Tomio Okamura već nekoliko sati okupira govornicu Poslaničkog doma i ne dozvoljava da parlament počne raspravu o izmenama zakona. Okamura zahteva zahteva da i ovaj zakon jer je navodno samovolja koja krši slobode i prava gradjana i vodi u totalitarni režim bude izglasan ustavnom većinom.

 

 

Vlada dve koalicije desnog centra premijera Petra Fijale ima komotnu većinu 108 od 200 poslanika u donjem domu, isto tako i većinu u gornjem i pitanje je samo koliko dugo će radikalni nacionalisti uspevati da opstrukcijama sprečavaju raspravu i glasanje.

Vlada premijera Fijale nastoji da ide putem ubeđivanja, bez lokdauna, ukinula je obavezu vakcinacije za starije od 60 godina i pandemijski zakon želi da produži do kraja godine kako ne bi morala da poseže za većim ograničenjima sloboda i prava gradjana kakve donosi vanredna situacija u kojoj su tokom prethodne vlade Andreja Babiša Česi proveli osam letnjih meseci praktično sve vreme pandemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija