• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.02.2022

20:16

PUTIN SE PRVI PUT OVE GODINE OGLAŠAVA O UKRAJINSKOJ KRIZI Ulazak u NATO može dovesti do sukoba Rusije i Alijanse, ovo je njegovo upozorenje!

AP/Photo

Vesti

PUTIN SE PRVI PUT OVE GODINE OGLAŠAVA O UKRAJINSKOJ KRIZI Ulazak u NATO može dovesti do sukoba Rusije i Alijanse, ovo je njegovo upozorenje!

Podeli vest

Ulazak Ukrajine u NATO stvoriće opasnost od izbijanja vojnog sukoba između Rusije i Alijanse zbog Krima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin

„U doktrinarnim dokumentima same Ukrajine piše da oni nameravaju da vrate Krim, između ostalog i vojnim putem. Ne samo da to javno govore, to piše u dokumentima“, rekao je Putin na pres-konferenciji nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi.

„Zamislimo da je Ukrajina članica NATO-a, nakljukana oružjem, raspoređeni su udarni sistemi kao u Poljskoj i Rumuniji, i započne operaciju na Krimu, sad da ne govorim i o Donbasu“, rekao je Putin, podsetivši da je Krim suverena ruska teritorija.

„Zamislimo da je Ukrajina zemlja NATO-a i da započne te vojne operacije. Treba li da ratujemo protiv NATO bloka? Da li je neko uopšte razmislio o tome? Izgleda da ne“, istakao je ruski lider.

Takođe je konstatovao da se u dokumentima NATO-a nigde ne spominje politika „otvorenih vrata“.„Govore: politika 'otvorenih vrata'. Otkud takva ideja? Politika 'otvorenih vrata' NATO-a... Gde je upisana? Nigde. U članu 10 sporazuma iz 1949. godine o formiranju NATO-a, ako me sećanje dobro služi, piše da Alijansa u dogovoru sa svim učesnicima i članicama NATO-a može da prima druge evropske zemlje u tu organizaciju. Može, ali nije dužna“, podsetio je ruski predsednik.
Stoga, prema njegovim rečima, SAD i Alijansa mogu odbiti da prime Ukrajinu u vojno-politički blok.
„Te iste Sjedinjene Američke Države, taj isti NATO mogu da kažu, između ostalog i Ukrajini: želimo da osiguramo vašu bezbednost, veoma je cenimo, poštujemo vašu želju, ali ne možemo da vas primimo jer imamo druge, ranije prihvaćene međunarodne obaveze. Šta tu ima nejasno ili čak uvredljivo za Ukrajinu“, ocenio je Putin.

Foto: AP/Photo

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija