• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.02.2022

13:35

OVO JE SVET ČEKAO, PROCURELA TAJNA DOKUMENTA! Španski list OTKRIO -  EVO ŠTA JE ODGOVOR Amerike i NATO na predlog Rusije!

Informer/Fotomontaža

Vesti

OVO JE SVET ČEKAO, PROCURELA TAJNA DOKUMENTA! Španski list OTKRIO - EVO ŠTA JE ODGOVOR Amerike i NATO na predlog Rusije!

Podeli vest

Španski list "Pais" objavio je ceo tekst tajnog odgovora Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama

Radi se o dva dokumenta na engleskom jeziku: odgovor Alijanse na četiri stranice i odgovor Vašingtona na pet stranica. Tekstovi sadrže odredbe koje su, u ovom ili onom obliku, već iznele zapadne strane na zvaničnom nivou ili su se pojavile u zapadnim medijima pozivajući se na izvore.
 

Iz dokumenata sledi da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o međusobnim obavezama o ograničenju razmeštanja ofanzivnih raketnih sistema i snaga u Ukrajini.


Takođe se navodi da su SAD spremne da razmotre mogućnost potpisivanja dokumenta sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Foto: Rojters/APfoto

SAD i NATO su dalje izjavili da će se uzdržati od raspoređivanja nuklearnog oružja u istočnoj Evropi.
Takođe se navodi da će dalje rusko koncentrisanje vojnih snaga ili agresija na Ukrajinu dovesti do sličnih koraka Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da „pojačaju svoje odbrambene pozicije“.


Napominje se i da trenutno SAD i NATO, reagujući na dejstva Rusije, deluju "ograničenom" snagom i "srazmerno".


- Nastavili smo da se uzdržavamo od dodatnog stalnog raspoređivanja značajnih borbenih snaga, kao i od raspoređivanja nuklearnog oružja u zemljama istočne Evrope - dodaje se u odgovoru SAD. Prema dokumentu, SAD su spremne da razgovaraju o onim pitanjima oko kojih se ne slažemo sa Rusijom.


SAD su spremne da sa Rusijom razgovaraju o mehanizmu koji će omogućiti da se potvrdi nerazmeštanje krstarećih raketa "Tomahavk" u Rumuniji i Poljskoj.

 

 


- Sjedinjene Američke Države su spremne da u konsultaciji i, gde je potrebno, uz saglasnost saveznika, razgovaraju o mehanizmu transparentnosti za potvrdu odsustva krstarećih raketa ‘Tomahavk’ u objektima za protivraketnu odbranu u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija predloži slične mere transparentnosti za dve baze sa kopnenim raketama u Rusiji po izboru SAD - navodi se u dokumentu.


SAD su spremne da započnu dijalog sa Rusijom o kontroli naoružanja u oblasti raketa srednjeg i kratkog dometa, dodaje se u objavljenom tekstu. U odgovoru NATO se navodi da Alijansa ne želi konfrontacije sa Rusijom, ali da neće biti kompromisa kada je reč o principijelnim pitanjima.


- NATO ne želi konfrontacije, ali ne možemo i nećemo da ostvarujemo kompromise kada je reč o principima na kojima se zasniva naša Alijansa i bezbednost u Evropi i severnoj Americi - navodi se u dokumentu koji je objavio "Pais".


Prema navodima španskog dnevnika, Sjedinjene Američke Države su spremne da razmotre sa Rusijom pitanje nedeljivosti bezbednosti i njegovu interpretaciju.Takođe, Vašington je spreman da sarađuje sa Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO, ali i dalje ostaje čvrsto pri tome da podržava politiku "otvorenih vrata" Alijanse.

Foto: Informer/Fotomontaža

 

SAD razmatra dodatne mere


SAD su izrazile spremnost da se razmotre dodatne mere u cilju sprečavanja incidenata sa Rusijom na moru i u vazduhu, kao i da razumotre mogućnost potpisivanja dokumenta sa Mksokvom o bezbednosnim pitanjima koja su od obostranog interesa.


- Mi (SAD) spremni so da razmotrimo dogovor ili sporazum sa Rusijom po pitanjima bilateralanog karaktera, uključujući pisane i potpisane instrumente kako bi se uklonila naša zabrinutost u oblasti bezbednosti - navodi list.


SAD su spremne da diskutuju sa Rusijom o merama za jačanje poverenja prilikom održavanja vojnih vežbi u Evropi.


- SAD su spremne da razmotre mere u cilju jačanja poverenja u vezi sa kopnenim vojnim vežbama u Evropi - navodi se u dokumentu.


Bezbednost u Evropi zahteva da se ponovo uspostave kontakti na liniji Rusija-NATO. Jedan od zahteva NATO je i da se Rusija uzdrži od testiranja antisatelitskog naoružanja, a Alijansa predlaže i da ponovo počne sa ispunjavanjem obaveza iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi.

 

Foto: AP/Photo

Putin je juče izjavio da su u odgovoru SAD i NATO ignorisane fundamentalne zabrinutosti Rusije

 


Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.


Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.


Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama. Američka strana tražila je da se odredbe odgovora predatog Rusiji ne objavljuju, a Moskva se složila sa ovim zahtevom. Međutim, kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sadržaj američkih predloga uskoro će postati poznat široj javnosti, pošto su o njima razgovarali sa svim saveznicima Vašingtona u NATO-u i Kijevom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 2 godine

Ako Rusija sada popusti,udavice posle toga Kinu a onda smak SVETA.Koliko sam do sada primetio na pomolu je treci svetski jer ni Amerika ni nato im nece dopustiti da se oni dalje sire i jacaju ekonomski i vojno.pozz

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17