• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Mediji

03.02.2022

07:00

ERDOGAN BI DA VOJNO INTERVENIŠE U BIH, ALI... KAKO ĆE REAGOVATI RUSIJA, ŠTA ĆE URADITI SRBIJA?! Posredeovanje Turske je poželjno,  ako pošalje vojsku, onda...

Vesti

ERDOGAN BI DA VOJNO INTERVENIŠE U BIH, ALI... KAKO ĆE REAGOVATI RUSIJA, ŠTA ĆE URADITI SRBIJA?! Posredeovanje Turske je poželjno, ako pošalje vojsku, onda...

Podeli vest

Da li će Turska intervenisati u slučaju eskalacije nasilja u Bosni i Hercegovini, tema je portala Middle East Monitor (MEMO). Za razliku od 1990-ih, Turska je sada geopolitički jača sila, koja interveniše u Siriji i Libiji bez ičije dozvole, tako da je njeno angažovanje u BIH moguće

Ankara već ima vojne baze u BiH i u jačoj je situaciji nego što je bila u Siriji ili Libiji.

Autor teksta Mohamed Husein je napisao da je Turska, za razliku od devedesetih godina prošlog veka, mnogo jača i sposobnija za akciju bez ičije dozvole i podrške, ali i da, ako do toga dođe, nije jasno da li bi isključivo podržala Bošnjaka, ili bi bila posrednička snaga između sukobljenih strana.

Osnovu za ovakvo mišljenje Husein vidi u razvoju turske spoljne politike poslednjih godina i primerima sukoba u kojima je Ankara vojno intervenisala.

- Od vojne intervencije u Siriji i Libiji i podrške Azerbejdžanu u sukobu u Nagorno-Karabahu, Ankara radi na uspostavljanju sopstvene asertivne spoljne politike koristeći svoje nove vojne kapacitete. Turska je sada daleko od neutralnog igrača.

- Postavlja se pitanje da li će turska intervencionistička politika uskoro zakoračiti na evropsko tlo, takozvani zapadni front - pita se Husein.

Dvojica turskih lidera podržala su BiH

Prilika se ukazala poslednjih meseci na turbulentnom Balkanu, gde su porasle etničke i nacionalističke tenzije između Bošnjaka i Srba, dodao je on.

Podsećajući na aktivnosti Republike Srpske, koje su izazvale sadašnju krizu i blokadu države, Husein piše da tenzije daleko od kraja, te da ako eskaliraju, kao što je to bio slučaj 1992. godine, postavlja legitimno pitanje ulogu koju bi Turska odigrala u toj situaciji.

ZAHAROVA RASTURILA ŠEFICU BRITANSKE DIPLOMATIJE! Ako je svet od nečega POTREBNO SPASAVATI, onda je to od VAŠE GLUPOSTI!

- Turska koju danas vidimo nije ista Turska iz 1990-ih, kada je vlada bila sekularna, a zemlja geopolitički slabija nego što je sada - piše autor.

- Nametnuti sekularni stav u to vreme značio je da Turska, kao i veći deo njene političke klase, nije otvoreno delila versko srodstvo sa bosanskim muslimanima kao što je to činio veći deo turskog stanovništva - dodao je on.

Autor podseća na položaj Turske tokom rata u BiH 1990-ih godina.

On navodi da se „ne može reći da nije bilo simpatija ili podrške Ankare prema BiH".

Oba turska lidera izrazila podršku BiH tokom rata - Turgut Ozal zatražio od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice da intervenišu u BiH i lobirao u Ujedinjenim nacijama da zaustave srpske snage.

Foto: Ap/Fotoilustracija

On je čak zapretio da će sprečiti koaliciju koju predvode SAD, koja je učestvovala u Zalivskom ratu, da koristi vazdušnu bazu Indžirlik, ako se „ne preduzme ništa u BiH", piše on.

POREDE NAS SA MEDVEDOM, A ON SE NE PENJE NA KOKOŠINJAC! Peskov brutalno spustio na zemlju Blinkena i Psaki! OVO JE BAŠ BRUTALNO!

Njegov naslednik, tadašnji premijer Sulejman Demirel, takođe je pozvao na međunarodnu intervenciju.

- Ono što je učinjeno da se zaustavi okupacija u Kuvajtu sada treba da se uradi u BiH - kaže Demirela, pominjući učešće turskih vojnika i aviona u takvoj akciji.

Prepreka je Rusija, šta će reći Srbija

Ipak, Ankari je u to vreme nedostajao taj verski element i afinitet koji bi imao veći uticaj, pa se BiH okrenula drugim zemljama u kojima je islamski identitet bio izraženiji, poput Irana i Pakistana, koji su joj slali oružje.

Turska je danas, piše autor, drastično drugačija i mnogo ponosnija na svoj islamski identitet i istoriju, dok akcije u Siriji i Libiji potvrđuju da joj za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva nije potrebna ni američka ni NATO podrška.

Zato Turska, ukoliko dođe do eskalacije sukoba u BiH, ovog puta može da interveniše", naveo je autor teksta.

- Ankara već ima vojne baze u BiH i u jačoj je situaciji nego što je bila u Siriji ili Libiji. Nije teško zamisliti da će njene snage u BiH biti ojačane - tvrdi on.

OTKRIVEN ASTERIOD TROJANAC U ZEMLJINOJ ORBITI! Mogli bismo da na njemu napravimo ljudsku bazu, ALI ŠTA AKO SU TAMO VEĆ MALI ZELENI I...

Međutim, nije poznato da li bi ova eventualna intervencija bila usmerena direktno na podršku Bošnjacima, ili na posredničku ulogu između suprotstavljenih strana.

Foto: Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

- Jedina stvar koja može biti prepreka Turskoj je Rusija, koja je dugo stala uz Srbe i za koju Milorad Dodik tvrdi da će štititi njihove interese - tvrdi autor.

- Dok bi se situacija u BiH mogla smiriti uz tursko posredovanje, situacija koja pogoduje novom sukobu je i dalje prisutna. Ako se to dogodi, Turska ovog puta može vojno intervenisati kako bi spriječila još jedan bosanski genocid, a sada je sposobna za to - zaključuje on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Nije valjda da bi Turci opet da prave osmansko carstvo, a Erdogan bi da bude sultan!? Jao bre Turci, jel malo bilo 500 godina!? Imate obraza da pomislite tako nešto! Samo ovo nije 14. vek! A i nije onaj svet!

DRAMA U BIH! Čović pisao strancima...
Balkan

DRAMA U BIH! Čović pisao strancima...

Predsednik hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Metju Palmeru u Angelini Ajhorost

02.02.2022

18:22

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17