• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

02.02.2022

19:57

(VIDEO) KINA "RASTURILA" AMERE I RUSE - ZA NJIH JE OVO JOŠ NEDOSTIŽNO! PEKING PRAVI "SVEMIRSKI AVION", prvi let planiran za 2024...

Reuters/AP/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) KINA "RASTURILA" AMERE I RUSE - ZA NJIH JE OVO JOŠ NEDOSTIŽNO! PEKING PRAVI "SVEMIRSKI AVION", prvi let planiran za 2024...

Podeli vest

Kineska kompanija "Spejs transportejšn" razvija "raketu sa krilima", odnosno "svemirski avion", koji će leteti hipersoničnom brzinom i od Pekinga do Dubaija stizati za samo sat vremena

"Svemirski avion" koji najavljuje kineska kompanija „Spejs transportejšn" bi trebalo da obezbedi brz transport između dve lokacije na Zemlji tako što će obaviti suborbitalno putovanje, a avion bi ostao u potpunosti spreman za ponovnu upotrebu.

- Razvijamo raketu sa krilima za brzi transport između dve tačke na Zemlji, čija cena će biti niža od raketa koje nose satelite i brža od tradicionalnih aviona - naveli su predstavnici kompanije u nedavnom intervjuu za Jičeng tajms.

U prezentaciji objavljenoj na sajtu kompanije prikazano je kako će izgledati putovanje ovim vazduhoplovom. Avion će biti pričvršćen za krilo koje pokreće raketni pogon, a posle dostizanja određene visine avion se odvaja i nastavlja svoje suborbitalno putovanje, a raketa bezbedno vraća na Zemlju. Kada stigne do svog odredišta, avion sleće vertikalno, slično kao „Spejs Iksova" raketa Falkon 9.

 

 

Kompanija, čiji je puni naziv „Beijing Lingkong Tianxing Technology Co. Ltd", najavljuje da će zemaljski testovi biti završeni do 2023. godine, da je prvi let planiran za 2024, a prvi let sa posadom za 2025. godinu.

ZAHAROVA RASTURILA ŠEFICU BRITANSKE DIPLOMATIJE! Ako je svet od nečega POTREBNO SPASAVATI, onda je to od VAŠE GLUPOSTI!

Pored toga, iz kompanije su izneli još ambiciozniji plan da orbitalni letovi svemirskog aviona sa posadom krenu do 2030. godine.

Startap „Spejs transportejšn" je osnovan 2018. godine. Prošle godine su objavili da su prikupili 46,3 miliona dolara za realizaciju svojih planova za hipersonične svemirske avione, a nedavno su sproveli niz testova svojih letelica Tijanking 1 i Tijanking 2. Poslednji test je obavljen krajem januara, ali više detalja nije objavljeno, verovatno zbog osetljive prirode hipersonične tehnologije.

Kineska nacionalna korporacija za aerosvemirsku nauku i tehnologiju koja je glavni izvođač svemirskih eksperimenata, sprovela je tokom 2020. i 2021. godine tajna testiranja lansiranja satelita „Jiukuan" kao deo programa razvoja svemirskog aviona.

Širom sveta se razvijaju i drugi projekti svemirskih aviona, a jedan od najpoznatijih je „Virdžin galaktik" koji je već izveo suborbitalni let sa posadom u julu prošle godine.

POREDE NAS SA MEDVEDOM, A ON SE NE PENJE NA KOKOŠINJAC! Peskov brutalno spustio na zemlju Blinkena i Psaki! OVO JE BAŠ BRUTALNO!

Nedavno je i kompanija sa sedištem u blizini Sijetla, „Radijan aerospejs", objavila svoje planove za jednostepenu raketu za višekratnu upotrebu pošto je uspela da sklopi finansijsku konstrukciju obezbedivši 27,5 miliona dolara.

Vazduhoplovna kompanija „CAS Space" nastala iz Kineske akademije nauka, takođe razvija letelice za suborbitalne turističke usluge, a čiji raketni sistemi podsećaju na one koje je predstavila aviokompanija Džefa Bezosa, „Blu oridžin", prenosi  RTS.

Pogledajte i kako su Rusi i Amerikanci isplanirali slične projekte!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija