• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.02.2022

09:28

KINA JE SPREMNA! Si obećao bezbedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu

Tanjug/AP

Vesti

KINA JE SPREMNA! Si obećao bezbedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu

Podeli vest

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje se sutra zvanično otvaraju, biće dobro organizovane, bezbedne i spektakularne, izjavio je danas kineski predsednik Si Ðinping

On je putem kratke video poruke, u obraćanju učesnicima sednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Pekingu, rekao da je Kina imala aktivnu ulogu u tom olimpijskom pokretu od organizovanja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine, prenosi agencija Rojters. Predsednik Si je dodao i da je za ove zimske igre, kao što je obećano, Kina animirala oko 300 miliona Kineza da se uključe u zimske sportove.

“Od olimpijskog slogana “Jedan svet - jedan san“ iz 2008. godine do slogana “Zajedno za zajedničku budućnost“ za 2022. godinu, Kina je aktivno učestvovala u olimpijskom pokretu i dosledno se zalagala za olimpijski duh“, izjavio je Si.

On je izjavio da će se Zimske olimpijske igre otvoriti sutra uveče i da “svet okreće oči ka Kini“.

Kina ja spremna. Daćemo sve od sebe da svetu pružimo dobro organizovane, bezbedne i spektakularne Igre“, poručio je kineski predsednik.

Kineska prestonica će tako postati prvi grad u svetu koji će biti domaćin i letnjeg i zimskog izdanja Olimpijskih igara, iako su pripreme, kako navodi Rojters, pogođene diplomatskim bojkotom i pandemijom korona virusa.

Naime, Sjedinjene Države, Britanija i neke druge savezničke zemlje organizovale su diplomatski bojkot Igara zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini. Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale MOK što je za domaćina Igara izabrao Kinu, dok je predsednik MOK-a Tomas Bah branio izbor organizacije za Olimpijske igre 2022. godine, navodeći da MOK nije političko telo, niti je njegov mandat da utiče na zakone u suverenim državama.
 

Foto: Tanjug/AP

Tomas Bah i Si Đinping

On je danas izjavio da je tokom dve godine uoči održavanja Igara u Pekingu video da se na “horizontu pomaljaju tamni oblaci rastuće politizacije sporta“, kao i da se se “u umovima nekih ljudi“ ponovo bude “duhovi bojkota iz prošlosti“. Takođe je ukazao na velike komercijalne mogućnosti koje su stvorile ove Igre, koje će, prema njegovom mišljenju, transformisati globalnu industriju zimskih sportova.

“Danas možemo reći da je Kina zemlja zimskih sportova. Zbog toga će Peking 2022. biti početak nove ere za globalne zimske sportove“, izjavio je Bah.

On je procenio da će kineska industrija zimskih sportova vredeti oko 150 milijardi dolara do 2025. godine, od čega će, kako navodi, imati koristi industrija zimskih sportova širom sveta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!
Politika

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!

Srbija je jedina zemlja u Evropi, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prvom mestu, koja nije uvela sankcije Rusiji. To ceni Moskva, naravno i u ekonomskom i političkom smislu, ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji, poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Kazanju.

28.10.2024

11:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija