• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.02.2022

12:06

PUTIN I SI KAO JEDAN, POSLALI BRUTALNU PORUKU NATO, JEDNU STVAR NEĆE OPROSTITI! Rusija i Kina se dogovorile, zajedno će se boriti u međunarodnoj areni, to za Ameriku znači samo jedno

Reuters

Vesti

PUTIN I SI KAO JEDAN, POSLALI BRUTALNU PORUKU NATO, JEDNU STVAR NEĆE OPROSTITI! Rusija i Kina se dogovorile, zajedno će se boriti u međunarodnoj areni, to za Ameriku znači samo jedno

Podeli vest

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su se danas sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj

U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti, protiv „obojenih revolucija". U tekstu se navodi da se dve zemlje protive daljem širenju NATO-a i pozivaju Severnoatlantski savez da napusti ideologizovane pristupe iz vremena Hladnog rata, prenosi agencija RIA Novosti. Takođe, Moskva i Peking su pozvali SAD da odustanu od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi.

Rusija i Kina naglašavaju da se protive formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

„Rusija i Kina ulažu dosledne napore da izgrade ravnopravan, otvoren, inkluzivan sistem bezbednosti koji nije protiv trećih strana u Azijsko-pacifičkom regionu i koji obezbeđuje mir, stabilnost i prosperitet", navedeno je u izjavi.

Ističe se da nijedna država ne može i ne treba da obezbedi svoju bezbednost nezavisno od bezbednosti celog sveta i na račun bezbednosti drugih država. Kako se navodi, Kina se odnosi sa razumevanjem i podržava predloge koje je iznela Ruska Federacija o bezbednosnim garancijama u Evropi, dodaje se u tekstu. Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku, istaknuto je u zajedničkoj izjavi. Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla korona virusa i dodaje da je to pitanje za nauku.

Rusija i Kina nameravaju da čvrsto brane neprikosnovenost rezultata Drugog svetskog rata i uspostavljenog posleratnog svetskog poretka. Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice.
 

Foto: AP/Photo

Takođe, cilj Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti.

Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture. Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata. Putin je danas doputovao u Peking, gde se sastao sa Sijem, a kasnije će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laky

pre 2 godine

Zapad ih je ujedinio, a uvedene sankcije ih ojačale.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija