• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.02.2022

15:14

AMERIKANCI NA SRPSKOJ GRANICI PODIŽU KLJUČNU BAZU NA BALKANU, OVO NE SLUTI NA DOBRO ! Pentagon formira moćnu logističku centralu, poruka Beogradu i Moskvi je više nego očigledna...

AP/Photo

Vesti

AMERIKANCI NA SRPSKOJ GRANICI PODIŽU KLJUČNU BAZU NA BALKANU, OVO NE SLUTI NA DOBRO ! Pentagon formira moćnu logističku centralu, poruka Beogradu i Moskvi je više nego očigledna...

Podeli vest

Američki general Dejvid Tabor najavio je će u Albaniji biti formirana vojna baza zbog njenog geografskog položaja, ali i odličnog partnerstva koje je SAD imala sa albanskim snagama za specijalne operacije

Vojni komentator Vlade Radulović ističe da je u pitanju pomeranje vojnih kapaciteta NATO-a ka istoku i stvaranje logističke centrale za Balkan. U pitanju je komandni centar za specijalne operacije SAD u Evropi koji neće sarađivati sa drugim savezničkim zemljama, osim sa Albanijom, ako ne bude postojao obostrani interes. Ta baza će biti, po injegovim rečima, relativno mala sa 10 do 15 ljudi, za koju se očekuje da će biti podrška SAD ne samo u Albaniji, već i u zemljama regiona, uključujući Srbiju, Hrvatsku i BiH.

 

Istok

Vlade Radulović, vojni komentator, objašnjava da je u pitanju dalji nastavak jačanja prisustva NATO-a u regionu a suština je, kako kaže, izmeštanje ranije linije koja je držala pravac Nemačka—Italija.
„Ta linija se sada pomerila na istok i u skladu sa tim NATO posmatra dalja jačanja svojih kapaciteta ne samo u Albaniji, već i u dugim zemljama regiona, kao što su Bugarska ili Rumunija. Kada je Albanija u pitanju, ja ovo ne posmatram mimo priče oko obnavljanja vazduhoplovne vojne baze Kučov u Albaniji, u koji NATO ulaže 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse. Radovi će obuhvatiti obnovu piste i hangara, kako bi bazu, 80 kilometara južno od Tirane, mogle da je koriste Albanija i NATO za operacije snabdevanja, logistiku, obuku i vojne vežbe. Baza je izgrađena pre više od pet decenija, kada je Albanija imala bliske odnose sa Sovjetskim Savezom i koristili su je bombarderi Il-28 i lovci MiG-17. S druge strane, ovu novu mini bazu NATO-a ne treba posmatrati ni izdvojeno od poligona Krivolak u Severnoj Makedoniji i njegovog osposobljavanja, takođe od strane NATO-a“, objašnjava Radulović.

Logistička centrala za Balkan

„Koji će njihov zadatak tačno biti, mi to ne znamo — to znaju samo oni. Međutim, mislim da će tu svakako jedan deo odlaziti na segment koji se tiče saradnje sa albanskim oružanim snagama i unapređenja njihovih sposobnosti i kapaciteta, s jedne strane, a sa druge prosto pokrivanja dešavanja u širem rejonu Balkanskog poluostrva, dakle, Balkana u širem kontekstu“, objašnjava naš sagovornik.

Radulović ističe da nije eksplicitno navedeno da li će se ova baza baviti obaveštajnim poslovima, već da je navedeno ono što inače podrazumeva rad specijalnih snaga — elitne jedinice koje se mogu koristiti iza neprijateljskih linija, za otkrivanje i borbu protiv neprijateljskih ciljeva visoke vrednosti, kao što su artiljerija i raketni položaji.

Foto: AP/Photo

Pretnja za Srbiju?

Njihov opseg zadataka uključuje i spasavanje talaca i evakuaciju ljudi u slučaju vanredne situacije, kao i hapšenje ratnih zločinaca, borbu protiv terorista klasičnih borbe protiv terorizma, kriminala i tako dalje.

„Na kraju krajeva, jedinice za neke duge operacije koje se bave obaveštajnim poslovima postoje i u drugim postavama NATO-a, odnosno, u skoro svim jedinicama pa i onima na Kosovu i Metohiji u okviru Kfora. Tako da ni u tom aspektu to ne bi predstavljalo nešto posebno novo“, ističe on. Radulović takođe smatra da ne treba nikako dovoditi u vezu Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu sa osnivanjem ove baze u Albaniji, što je istakao i američki general Dejvid Tabor.
 

„Ne bih te dve stvari dovodio u vezu, a koliko znam, to su plasirali albanski mediji. To ne može ni da se poredi, jer se radi o dve suprotne stvari: jedna je konkretno zadužena za sektor vanrednih situacija, a druga se bavi snagama za specijalne operacije“, kaže on, dodajući da ostaje da se vidi da li će u vremenima koja su pred nama eventualno doći do promene namene.
Za nas bi bili opasni ako bi umešali KBS

S obzirom da je i naš sagovornik, a i američki general Tabor rekao da će se američki NATO specijalci u novoj bazi u Albaniji baviti i jačanjem albanske vojske, postavlja se pitanje da li i na koji način to može po Srbiju da bude neka pretnja. 

„Mi se sa njima ne slažemo u političkim pitanjima, posebno po pitanju statusa Kosova i Metohije, ali u vojnom smislu ta saradnja odlično funkcioniše. Problem bi bio da je reč o uspostavljanju neke institucionalne saradnje sa Kosovskim bezbednosnim snagama, za nas bi to bio problem. Međutim, ovde je reč o Albaniji koja je suverena država i koja sarađuje sa NATO-om u okviru svojih partnerskih odnosa, s obzirom da je njihova članica“, zaključak je Radulovića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sinisa

pre 2 godine

Odlicna meta za Iskander-M rakete,badava se ameri trose proslo je njihovo vreme....

Pera pravda

pre 2 godine

Bili su oni utvrđeni u Avganistanu, Somaliji, Vijetnamu...... pa su pobegli glavom bez obzira, tako će kad tad biti i ovde, a onda znamo šta nam je činiti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija