• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.02.2022

14:57

MAKRON REKAO O PUTINU NEŠTO ŠTO ĆE RAZBESNETI ZAPAD! Francuski predsednik otkrio brutalnu istinu o Rusiji, kako li će na ovo reagovati Vašington i London?!

Informer/Fotomontaža

Vesti

MAKRON REKAO O PUTINU NEŠTO ŠTO ĆE RAZBESNETI ZAPAD! Francuski predsednik otkrio brutalnu istinu o Rusiji, kako li će na ovo reagovati Vašington i London?!

Podeli vest

Rusiji geopolitički cilj nije Ukrajina, već da razjasni pravila o suživotu sa NATO i EU. Stoga je potrebno da što pre uspostavimo novi poredak, koji je potreban Evropi, a koji se temelji na principu jednakosti suverenih država, kazao je francuski lider

Francuski predsednik Emanuel Makron, za razliku od svojih zapadnih kolega, smatra da ruskog lidera Vladimira Putina treba poštovati, a ne pretiti mu ratom. Makron, koji je juče boravio u Moskvi, tvrdi da ruski predsednik nema nameru da napadne Ukrajinu, već da samo želi da "razjasni pravila o suživotu sa NATO i EU", te da je zato potrebno uspostaviti novi poredak u Evropi.

Pravo na bezbednost

Predsednik Francuske je nakon tri telefonska razgovora sa Putinom, juče u Kremlju sa njim razgovarao u četiri oka. Pre tog sastanka bio je umereno optimističan, rekavši da će rešiti krizu oko Ukrajine, ali da ne veruje u čuda.

Istorijsko rešenje

Naša dužnost je da nađemo istorijsko rešenje problema evropske bezbednosti. Verujem da je Putin odlučan da to uradi
Emanuel Makron

 


- Očigledno je da Rusiji geopolitički cilj nije Ukrajina, već da razjasni pravila o suživotu sa NATO i EU. Bezbednost i suverenitet Ukrajine ili bilo koje druge evropske države nije i ne može biti predmet kompromisa, dok je istovremeno legitimno da Rusija postavi pitanje sopstvene bezbednosti. Stoga je potrebno da što pre uspostavimo novi poredak, koji je preko potreban našoj Evropi, a koji se temelji na principu jednakosti suverenih država - istakao je Makron, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.


Komentarišući odbijanje Amerike da okonča politiku otvorenih vrata NATO, Makron je kazao da se treba uzdržavati od jednostranih odluka.


- Moramo biti realni. Nećemo preduzimati nikakve jednostrane korake, ali ključno je da izbegnemo pogoršanje situacije pre nego što izgradimo neke mehanizme i počnemo sa recipročnim gestovima poverenja. Treba da razgovaramo o uslovima za smirivanje situacije, a ne da pretimo ratom - kazao je Makron.

U Istočnoj Evropi još 2.700 američkih vojnika

Bajden je poslao dodatnih 2.700 vojnika u Istočnu Evropu, strahujući od navodne invazije Rusije na Ukrajinu. Od toga je 1.700 vojnika iz SAD poslato u Poljsku, a 1.000 iz Nemačke biće prebačeno u Rumuniju.


U Poljsku su poslate desantne trupe 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske, čiji je komandant general-major Kristofer Donahju. Ta divizija može brzo da se rasporedi, u roku od 18 sati, i počne sa izvođenjem padobranskih napada. U Poljskoj je stacionirana na 90 kilometara od granice sa Ukrajinom.


Osim toga, Ukrajina je od SAD dobila još 86 tona naoružanja, što je treća takva isporuka od početka godine.

 


Kako je istakao, uvek je vodio duboke i duge razgovore sa Putinom, te se nada da je rešenje ove krize moguće.


- Naša dužnost je da nađemo istorijsko rešenje problema evropske bezbednosti. Verujem da je predsednik Putin odlučan da to uradi - naglasio je Makron.

Danas Kijev, pa Berlin

Pre odlaska u Moskvu Makron je telefonom razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Taj razgovor trajao je 40 minuta, a dvojica lidera, kako je saopšteno, podelila su informacije prikupljene tokom vikenda, radi bolje koordinacije pre Makronovog susreta s Putinom.

Šolc kod Bajdena

Dok je Makron bio u Moskvi, nemački kancelar Olaf Šolc našao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu. Dvojica lidera razgovarala su o krizi oko Ukrajine, ali i o gasovodu "Severni tok 2", koji ruski gas treba da isporuči do Nemačke. Amerika se protivi puštanju u rad tog gasovoda, navodeći da će Evropa tako biti potpuno energetski zavisna od Rusije, dok Nemačka smatra da joj je taj gasovod neophodan.

 


Francuski predsednik nakon Moskve danas ide u Kijev na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Odmah zatim otputovaće u Berlin, gde će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Francuska i Nemačka su, inače, 2015. posredovale u sklapanju mirovnog sporazuma u Minsku, kojim su okončane borbe na istoku Ukrajine, ali koji nije uspeo da nađe političko rešenje za krizu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17